BIOKOM-aktualitás: edénytisztítás a melegben

A BIOKOM Kft. közleménye:

“Minden évben visszatérő problémát jelent a nyári melegben megjelenő erőteljes, kellemesnek kicsit sem nevezhető szag, amely a lakossági kukákat veszi körbe. A BIOKOM Kft. megelőzés céljából a következőket javasolja: az edénytulajdonosoknak vagy az edényhasználóknak lehetőségük van gyakoribb ürítést igényelni a szolgáltatótól, amely szerződésmódosítással jár.

Ezen felül a kukák tisztítása is megoldást jelenthet ideiglenes jelleggel. A BIOKOM Kft. a közterületen állandó jelleggel kihelyezett nagyedények, azaz a 770 literes, és a 1100 literes kukák mosását évente kétszer, tavasszal és ősszel térítésmentesen végzi.

Amennyiben az edénytulajdonosok vagy az edényhasználók a többszöri mosást vélik megoldásnak, módjukban áll ezt a szolgáltatást a BIOKOM Kft.-nél megrendelni külön térítési díjért, amely tartalmazza az edény tisztítási, valamint oda- és visszaszállítási költségét. A kisebb térfogatú (70, 90, 110, 120 literes) edények tisztítását az érvényben lévő, idevonatkozó jogszabályok szerint a tulajdonosoknak, illetve a használóknak kell megoldaniuk.

Természetesen az egyedi megrendelés alapján történő fertőtlenítő mosásnak nem kevés költségvonzata van, ezért a BIOKOM Kft. a következő praktikus tanácsot javasolja a lakosság számára, amely különösebb szakértelem illetve eszköz nélkül is elvégezhető, és kiváló hatással van a szagok csökkentésére. A kuka kiürítését követően erős fertőtlenítő szert (pl.: klórmeszet, hipót) szórjunk vagy permetezzünk az üres edény belsejébe. Ez egy olcsó és hatékony módszer a szagok ellen egy időre, és többször ismételhető!

Különösen ajánlott ez mostanában, a forró nyári hónapokban, hiszen ilyenkor a szerves hulladékok is gyorsabban bomlanak, valamint a szokásosnál több gyümölcsmaradék is kerül a hulladéktároló edényekbe, amelyek gyorsan erjedésnek indulnak. Az őszi térítésmentes nagyedény-tisztítási akció idén augusztus végén-szeptember elején veszi kezdetét Pécsett, amely várhatóan október végéig tart.

A lakossági és ipari edénytisztítással kapcsolatos kérdéseivel kérjük forduljon a BIOKOM Kft. ügyfélszolgálatához a 72/502-101-es, vagy a 80/200-590-es zöldszámon, illetve a cég szállítási részlegéhez a 72/805-302-es telefonszámon.

Szintén gyakori jelenség, hogy nem csak a kommunális hulladéktároló edények körül tud erőteljes szag kialakulni, hanem a zöldhulladékokat gyűjtő zsákokban is. Ezen probléma mérséklése céljából javasoljuk, a rothadás elkerülése érdekében tartsák a zsákolt növényi hulladékot fedett helyen naptól és esőtől védve az elszállítás napjáig, ugyanis mind az erős napsütés, mind a csapadék fokozza a növényi részek bomlását, ezzel a szagok kialakulását.

A települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet 5. § (3) bekezdése alapján „Ha az önkormányzat rendelete másként nem rendelkezik, a nagydarabos hulladékot a közterületre kirakni csak az elszállítás napján lehet.” A települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 44/2002. (06. 29.) számú rendelete értelmében zöldhulladékot is csak a hulladékszállítás napján lehet közterületre kitenni.

Tehát a vonatkozó jogszabályok, valamint a környezet védelme érdekében azzal a kéréssel fordulunk a Tisztelt Pécsi Lakossághoz, hogy tájékozódjon a Zöldjárat pontos szállítási napjairól, és csak ezeken a napokon korán reggel, vagy megelőző napokon este helyezze ki a helyszínre a zöldhulladékot. Az ennél korábbi elhelyezéskor az elbomló növényi hulladékok nagytömegben igen erős szagot árasztanak, amely a környék lakói számára kellemetlen. Megértésüket és együttműködésüket előre is köszönjük!”

Hirdetés

Comments are closed.