Szamurájok és gésák Pécsen

Különleges kiállítással gazdagodott Pécs. Az Iparművészeti Múzeum japán kultúrát a hazai kortárs művészettel ötvöző tárlata költözött le a városba.

November 29-én nyílt meg a JPM Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.) a Szamurájok és gésák kiállítás, amelyen bemutatják a szamurájok díszviseletét, fegyvereit, a férfiak használati tárgyait is, így írószertartókat és dohánykészleteket.

gésa1

A férfiak tárgyai mellett a hagyományos női viseleteket, a hajdíszítés eszközeit, valamint gyermekek játékait is bemutatják. A kiállítás anyagát kiegészítik azok a magyar iparművészek által készített ékszerek és személyes használati tárgyak, viseleti kiegészítők, amelyeket a japán öltözetek és kellékeik inspiráltak.
gésa2

A Janus Pannonius Múzeum megbízott igazgatója, Walterné Müller Judit szerint mindig öröm új kiállítást bemutatni, a mostaninak az a különlegessége, hogy a tradicionális keleti kultúrát ötvözi a kortárs művészettel.

A megnyitón Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, nagyon jó érzés azt látni, hogy Pécsett szinte hetenként nyílik új tárlat, elég a malenkij roborta elhurcolt nőkről szóló kiállításra, a török tematikájú, vagy éppen Lantos Ferenc életművéhez kapcsolódó tárlatra gondolni.

Páva Zsolt szerint a Szamurájok és gésák című kiállítás érdekes kísérlet arra, hogyan lehet összefüggésbe hozni a távoli világot a mai magyar művészettel. A két közeg között izgalmas reflexiók alakulnak ki – mondta.

Hirdetés
MEGOSZTÁS
Előző cikkElőállítás bliccelésért
Következő cikkOcho Macho turné