11 milliót ért a Zsolnay-virágtartó

Sam Marshall of Hudson & Marshall (not seen) prepares to drop his gavel signaling bidding is over and another house is sold at an auction of foreclosed homes in Denver April 19, 2008. Over 400 people attended the auction selling almost 100 lender-owned properties. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES) - RTR1ZOCL

Egy elefántfejes virágtartóért fizettek a legtöbbet a világ első Zsolnay-aukcióján – írja a Portfolio.hu

November 20-án a Budapesti Kongresszusi Központ Bartók termében rendezték meg a második Zsolnay-aukciót, amelyen összesen 57 tárgyat árvereztek el. A kerámiák összkikiáltási ára 38 millió forint volt, a leütési ár – több mint 2,6 szoros áremelkedéssel – megközelítette a 100 millió forintot.

Az est folyamán egy elefántfejes virágtartó edény érte el a legmagasabb leütési értéket: 3 millió forintról indult a licit, végül 11 millió forintnál koppant a kalapács.

A legnagyobb áremelkedést Mack Lajos gyűmölcsöstála érte el, amely 1 millió forintos kikiáltási árról 5 millió forintra emelkedett.

A magyar és nemzetközi aukción telt ház volt, illetve telefonon és interneten számos híres amerikai és európai gyűjtemény tulajdonosa követte az eseményt. A siker a gyűjtőket, a szakértőket is meglepte, a galéria 20 éves működésének ez volt a legsikeresebb árverése, és szokatlanul magas, 260 százalékos volt a licitemelkedés.

Hirdetés