4 C
Pécs
szerda, április 17, 2024
KezdőlapKultZóna135 éve született Ady Endre

135 éve született Ady Endre

Külön zarándokoltak el Érmindszentre, az Ady Endre emlékházhoz a költő születésének 135. évfordulóján a választási kampányban levő erdélyi magyar pártok képviselői.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vasárnapi közleménye szerint az RMDSZ vezetői szombaton délelőtt zarándokoltak el Ady Endre Szatmár megyei szülőfalujába. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az érmindszenti Ady-szobor megkoszorúzása előtt Ady Endre kora és a mai kor hasonlóságairól beszélt. Azt hangsúlyozta, Ady Endre „sosem bújt el a változás szeleitől”, hanem „vitorlájába fogta azokat”, és így vezette ki a magyar irodalmat akkori válságából.
Az RMDSZ elnöke szerint az útkeresésben azokhoz kell visszatérni, akik építkezni tudtak és össze tudták fogni az útkeresőket.
Az RMDSZ közleménye arra is kitér, hogy a Szatmár megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei múzeumok sikeres pályázata nyomán 2013-ra megújul az érmindszenti Ady-emlékház.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vasárnapi közleménye sérelmezi, hogy „huszonhárom év hagyományát felrúgva kiszervezték a hivatalosnak mondott ünnepségből az eddigi zarándoklatok meghatározó személyiségét, Tőkés László EMNT-elnököt”. Az EMNT ennek tulajdonítja, hogy „a nemzeti elkötelezettségűek külön ünnepségen rótták le kegyeletüket a költőóriás emléke előtt”.
Az erdélyi magyar ellenzék érmindszenti zarándoklatán részt vett Szűrös Mátyás, Magyarország rendszerváltozás utáni első köztársasági elnöke is, aki ünnepi beszédében a nemzeti összefogást szorgalmazta.
Tőkés László, az EMNT elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fővédnöke arról beszélt, hogy Ady Endre nem ismerne rá a falujára az itteni szegénységet és pusztulást látva. „Amíg a korrupció és a hazugság egymást kiegészítve teszik tönkre az országot, addig Ady Endre arra késztet bennünket, hogy kimondjuk az igazságot” – jelentette ki Tőkés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

további hírek