5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZóna150 éve született Gustav Klimt festőművész

150 éve született Gustav Klimt festőművész

Kiállítások sorával készülnek Gustav Klimt osztrák festőművész születésének százötvenedik évfordulójára az osztrák múzeumok.

2012-ben lesz 150 éve, hogy a Bécs melletti Baumgartenben megszületett a szecesszió korának egyik meghatározó alakja. A saját korában, a múlt század elején még sokat támadott alkotó ma az osztrák művészet egyik legismertebb képviselője. A 150. évforduló programjai között nyolc múzeum összesen kilenc időszaki kiállítást kínál majd.

A Belvedere-ben, a világ legnagyobb – 22 darabos – Klimt-festménygyűjteményével rendelkező múzeumban egymás után két tárlat is a festővel foglalkozik. Márciusig látható még a múzeumban a Klimt és kortársa, Josef Hoffmann festő, iparművész tervező munkásságát bemutató tárlat, június 15-től pedig külön kiállítást szentel a múzeum Klimt születése 150. évfordulójának.

A világhírű festő kevéssé ismert alkotásaira irányítja rá a figyelmet a Bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM) a jubileumi évben. Az érdeklődők az épület lépcsőházában látható Klimt-freskókkal és az azokhoz készült vázlatokkal ismertetnek meg február 14-től, akár vezetett látogatás keretében is.

Klimt magánéletébe nyújt betekintést a festő szerelme, Emilie Flöge divattervező hagyatékán keresztül egy másik ismert kiállítóhely, a Leopold Múzeum. A tárlat foglalkozik többek között Klimtnek a salzkammerguti tóvidékre tett utazásaival is. Klimt számos tájképet festett az Attersee partján, köztük a csak röviddel ezelőtt felfedezett Tópart nyírfákkal című vásznat is. Az Attersee mellett a Klimt-évben tematikus sétákra várják a Klimt-rajongókat.

Nem marad ki a Klimt-év kiállítóhelyei közül az Albertina és a Bécs Múzeum sem. Utóbbinak van a világon a legnagyobb gyűjteménye Klimt rajzaiból a jubileum alkalmából május közepétől valamennyit bemutatják a nagyközönségnek. Az Albertina ugyancsak tetemes, 170 lapból álló rajzgyűjteményének nagy részét felvonultatja az a kiállítás, amely március 14-étől látható az Operaház mögött álló neves múzeumban.

Több mint egy évig tartó felújítás után, várhatóan 2012 júliusában nyílik meg a látogatók előtt az úgynevezett „Klimt-villa”. Az osztrák főváros 13. kerületében, Hietzingben áll az az épület, amelyben a festő utolsó műterme volt. Klimt ott dolgozott 1911-től 1918-ban bekövetkezett haláláig. Az épületet 1923-ban jelentősen átépítették és a tavaly áprilisban megkezdődött felújítás előtt évekig üresen állt. A renoválás során eredeti formájában állítják helyre a műtermet és emlékhelyet rendeznek be a villában.

Jubileumi programokat kínál 2012-ben a színháztörténeti és a néprajzi múzeum, valamint a Künstlerhaus és a Szecesszió háza is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő