11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAjánljuk500 esztendő, amely sokat adott Pécsnek, Baranyának

500 esztendő, amely sokat adott Pécsnek, Baranyának

Az év végéig látogatható a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán az a kiállítás, amely a baranyai reformáció történetét mutatja be. A különlegességeket felvonultató bemutatót a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából nyitották meg Pécsett.

Hatalmas korszakot mutat be az a kiállítás, amely szerdán nyílt meg a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán, Pécsett, a Rákóczi út 15. alatt: a baranyai reformáció 1550 és 1994 közötti eseményeit, történéseit, kincseit tárja az érdeklődők elé.

A nyitás időpontja is szimbolikus, hiszen idén 500 éve, hogy Luther Márton Wittenbergben kihirdette hittételeit. A kiállításon Pécs mellett többek között Nagyharsány, Kórós vagy éppen a drávaszögi Hercegszőlős és Laskó településén is kalandozhatunk a múltban. A kiállítás gerincét nagyméretű tablók alkotják, amelyeken a látogatók okostelefonnal leolvasható QR-kódok segítségével nyerhetnek bővebb információkat. Az üvegvitrinekben tárgyi emlékeket, könyveket, aprónyomtatványokat csodálhatunk meg.

Ritkaságok is láthatóak a kiállításon

A szerdai megnyitón Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója kiemelte, milyen gyorsasággal terjedt a protestantizmus a török kori Magyarországon, egyben elmondta, azt próbálják bemutatni, milyen sok olyan érték, mint fogalmazott, gyöngyszem létezik, amit a reformációnak köszönhet az ország.

Hoppál Péter nyitotta meg a kiállítást

Megnyitóbeszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta, a reformáció 500 éves jubileuma világszerte fontos helyet foglal el a kultúrnemzetek mindennapjaiban, ez igaz Magyarországra is. Mint elmondta, a törökvész idején a reformáció optimista világszemléletet nyújtott, és ha nem jött volna a protestáns áramlat, valószínűleg elvesztünk volna önálló nemzetként a 16. század után. Hiszen, mint a pécsi országgyűlési képviselő kiemelte, az anyanyelv megőrzésében, a kultúra terjesztésében, az iskolarendszer kiépítésében is fontos szerepe volt ekkor a reformációnak.

Az év végéig nézhető meg a gyűjtemény

Hoppál Péter azt is vázolta: Debrecen mellett Baranya volt a magyar reformáció másik bölcsője, Pécs pedig már a török korban példát adott a békés egymás mellett élésből, a befogadásból, hiszen a tettyei Mindenszentek-templomát közösen használták katolikusok, reformátusok, unitáriusok.

A Janus Pannonius Múzeum, a Csorba Győző Könyvtár, a Pannon Kultúra Alapítvány és a PTE Tudásközpontja által közösen összeállított kiállítás december 31-éig látogatható kedden, szerdán, pénteken és szombaton 10 és 16, csütörtökön 10 és 18 óra között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő