5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaA Chevrolet-szerelő pécsi karosszériás

A Chevrolet-szerelő pécsi karosszériás

Az egykori híres pécsi hintó és kocsi gyáros műhely állt még néhány évtizede a Rákóczi úton, a mai ítélőtáblától nem messze. A Pécsi Hírek hasábjain olvasható sorozatunk következő részében a méltán híre Varga Gyula pécsi autójavítójáról írunk bővebben.

Kamasz koromban még állt a Rákóczi út 34. sz. alatt (a „Mattyasovszky ház” és a Pécsi Ítélőtábla közötti telken) Varga Gyula kocsi, autó- és autóbusz karosszéria gyáros híres műhelye. Ez az egykori híres pécsi cég eredetileg hintó és kocsi gyáros műhely-manufaktúraként jött létre 1894-ben. Gyártmányaik nagy elismerésnek örvendtek város és megyeszerte.

Azután nagyot fordult az idő kereke. Eltűntek Pécs utcáiról az előkelő úrifogatok, fiákerek, konflisok és a zörgős szekerek. Városunka is beköszöntött a dübörgő huszadik század, magával hozva az új technika csodáját, az autót. Varga Gyula megértette az idők szavát. Nem várta meg még elfogynak a kocsi megrendelők, hanem felkészítette műhelyét az autó, és elsősorban az autóbusz karosszériák gyártására.

Mint közismert, – részben – ő gyártotta városunk első autóbuszát 1926-ban. A Renault alvázra szerelt kocsi karosszéria az ő műhelyében készült.

A Pécsi Napló így írt a történtekről: „A nagy ipartelepet a népszerű és közismert tulajdonos Varga Gyula kocsi gyáros vezeti szakavatott kézzel. A vezetés munkájában széptehetségű fia ifj. Varga Gyula a jobb keze. Varga Gyula végigvezette munkatársunkat az ipartelepen, amelynek minden helyiségében szorgos munka folyik. Egy tágas helyiségben egy sereg különféle hintó áll készen. Egy közülük megrendelésre készült, a többi eladó. A telep többi helyiségében szorgos kezek autóalvázakat állnak körül. (…) A telep tágas udvarán különféle autóalvázakat láttunk. Egy hatalmas autó-omnibusz teljesen készen áll, holnap már viszik is Siklósra”

Varga Gyula zsenialitását és üzleti érzékenységét dicséri, hogy 1927-ben már ő szerelte össze a Hamerli autószalon számára a kiállításra és eladásra kínált Chevrolet automobilokat.

El lehetnek gondolkozni azon, hogy „Európai Kulturális Fővárosában” ezeknek a régi, nagyszerű pécsi ipartermékeknek valahol, valamely csodás kulturális centrumunkban egy kis helyet szentelnének?! Talán lehetne azt a címet adni ennek a kis bemutatónak: „Pécsi termékek, amikre valaha büszkék voltunk!”

Trebbin Ágost írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő