A cselló hangjai egy ifjú művésztől

November 24-én, csütörtökön este fél nyolckor együtt lép fel a Kodály Központ színpadán a Pannon Filharmonikusok együttese és Rohmann Ditta csellóművész.

Az este folyamán a Pannon Filharmonikusok tagjait Vass András vezényli, a közreműködő Rohmann Ditta pedig első alkalommal lép fel a Kodály közönsége előtt.

A műsorban hallható lesz Mozart: Szabadkőműves gyászzene című műve, és Carl Philipp Emanuel Bach A-dúr gordonkaversenye, amely zenetörténeti hidat képez a barokk és a klasszicizmus kora között. A dallamok áradata Dvořak: Klid, azaz Csendes erdők című szerzeményével folytatódik, amely először Dvořak búcsúkoncertjén hangzott el, mielőtt a zeneszerző az újvilágba vándorolt volna. A koncertet végül a Mozart választékosságáról ismert D-dúr Prágai szimfóniája zárja.

A csellóművész fiatal kora ellenére is jelentős zenei múlttal rendelkezik. Tanulmányit itthon és külföldön végezte: tízéves korában egy éven át a bostoni New England Coservatory-ban tanult. A kilencvenes évek közepétől tíz éven át a Liszt Ferenc Zeneakadémia – ma Zeneművészeti Egyetem – növendéke volt, ahol kitüntetéssel szerzett művész-tanári diplomát.

Itthoni tanulmányai után két évig a Zürichi Opera zenekarában, ösztöndíjasként kamatoztatta zenei tudását. Ezalatt a Baseli Akadémia hallgatója volt, ahol először koncertdiplomát, majd egy évvel később szólistadiplomát szerzett, mindkettőt kitüntetéssel. Jelenleg a Debreceni Egyetem tanársegédje, és doktorandusz hallgatóként visszatért a Zeneművészeti Egyetemre.

Czimermann Zsuzsanna írása.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés