A legmagyarabb japán vezényel Kodályban

November 5-én, szombaton este fél nyolckor Kobayashi Ken-Ichiro világhírű karmester és a MÁV Szimfonikusok lép a Kodály Központ színpadára.

Kobayashi Ken-Ichiro harminc éve töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon. A dirigens nemzetközi karrierje hazánkban indult a hetvenes években, amikor megnyerte a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét.

Az évtizedek során világhírre tett szert, de gyakran megfordult hazai színpadokon is. A kilencvenes években megkapta a „Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje a csillaggal” kitűntetést, és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tiszteletbeli elnök-karnagya lett. Jelenleg a Japán Filharmonikusok vezetője.

Érdekesség, hogy fellépésein sosem használ partitúrát, az előadott műveket kívülről ismeri. Egy internetes fórumon úgy nyilatkozott, hogy sokkal fontosabb a zenészekkel való szemkontaktus, mint a kotta merev figyelése.

Az előadáson Stravinszkij Tűzmadár című szvitjét, valamint Beethoven III. szimfóniáját hallhatja a közönség. A III. szimfóna „Eroica” néven is ismert, a mű Napóleon dicsőítésére készült. Emellett a zenetörténelem fordulópontjaként tartják számon: a hagyomány szerint a bemutatóján véget ért a bécsi klasszicizmus és megkezdődött a romantika kora. Mindkét művet az érzelmes, erőteljes hangzások jellemzik – az érdeklődők magával ragadó, szevedélyes zenei estre számíthatnak.

Czimermann Zsuzsanna írása.

Hirdetés