12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaA magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja Pécsett!

A magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja Pécsett!

A Grencsó Kollektív Open lesz a Metronóm Jazz Klub következő fellépője október 20-án este 8-tól a Zsolnay Negyed E78-ban.

Grencsó István szaxofonos és fuvolista a magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert.

Elsőszámú zenekarát, a Kollektívát 1984-ben hozta létre. Ezzel a folyton változó formációval tizenhat albumot jelentetett meg, közülük a legfontosabbak a Plays Monk (1996), a Villa Negra (1997), a Fekete kenyér (1999), a 7 Ének az utolsó mohikánoknak (2000), Dream Car (2003), Síkvidék (2014), Derengés (2015), Rétegzene (2015).

Grencso01

Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet is. Játszik a Kampec Doloresszel, állandó tagja volt a Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó Budbudas-nak. Az utóbbi időben többször is fellépett Trióval, illetve saját neobeat együttesével, az AMA-val, valamint együttműködött a noise-rockot játszó Pozvakowski zenekarral. Koncertezett és felvételeket készített többek között olyan zenészekkel, mint Paul Termos, Peter Kowald, Tobias Delius, Peter Brötzman, az orosz Noise Orchestra, valamint Dukay Barnabás és Szemző Tibor.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő