10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaA pécsi színház már a Bajnokok Ligájában játszik

A pécsi színház már a Bajnokok Ligájában játszik

A jó és eredményes munka meghozza gyümölcsét a Pécsi Nemzeti Színház és több pécsi kulturális szereplő számára is, hiszen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár ismét több tízmillió forintnyi soron kívüli állami támogatás megítéléséről adott tájékoztatást.

A pénteki esemény kezdetén Rázga Miklós igazgató sem tudta még teljesen, hogy milyen bejelentéssel érkezik az államtitkár. Hoppál Péter több jó hírrel is szolgált.

– A Pécsi Nemzeti Színház elmúlt években történt teljesítménynövelő intézkedései találkoztak a közönség igényeivel, ami markáns nézőszám-növekedést eredményezett. Ezt az államnak az önkormányzattal közösen a lehetőségeihez mérten dotálnia kell – fogalmazott az államtitkár.

Ennek érdekében a két évvel ezelőtti 399 milliós és a tavalyi 439 milliós támogatás után idén már 457 millió forintos központi támogatásban részesül az intézmény, azaz két lépésben 15 százalékkal emelkedett a központi támogatás mértéke.

hoppál-színház-támogatás1
Hoppál Péter mindent megtesz a Pécsi Nemzeti Színházért

– Ugyanakkor ez még mindig kevesebb a többi kiemelt vidéki színház finanszírozásához képest, ezért úgy döntöttünk, hogy idén egyéni államtitkári döntésemen alapuló támogatás-kiegészítés révén további 30 millió forintot ad az állam a pécsi színház számára. Emellett a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből tízmillió forint soron kívüli összeget biztosítunk a IV. Pécsi Családi Színházi Fesztivál megrendezésére. Így idén összességében 40 millió forintnyi plusztámogatásban részesül a Pécsi Nemzeti Színház. Azt mondhatjuk, hogy ezáltal már a”Bajnokok Ligájában” játszik a teátrum, a többi színházzal közös mértékű állami támogatás keretében – közölte Hoppál Péter.

Az államtitkár azonban további jó hírekkel szolgált. A parlament hamarosan a jövő évi, nullszaldósra tervezett állami költségvetés elfogadásáról dönthet, az államháztartást szigorú keretek között kell tartani, ám ennek ellenére kétszeresére emelkedhet a kulturális alapellátás finanszírozása, így az eddigi százmillió forintos keret kétszázmillió forintra növekedhet, lehetőséget adva a pécsi teátrum számára is, hogy vállalt kötelezettségeinek támogatására nagyobb mértékben pályázhasson.

Emellett idén először külön költségvetési soron szerepel a vidéki kulturális fesztiválok 250 millió forintos támogatási kerete, ami 2017-ben szintén a duplájára emelkedhet, elérve a félmilliárd forintot. Mindezeken túl a pécsi Zsolnay Fesztivál is ötmillió forintos állami finanszírozásban részesül az idei évben, míg a POSZT is négymillió forinttal – 60,5 millió helyett 64,5 millió – többet kap tavalyhoz képest.

Végül, de nem utolsósorban a Pécsi Balett állami finanszírozása is méltó helyre kerül, eléri a Győri Balett támogatásának mértéket, hiszen ötvenmillió forintos állami dotációban részesül 2017-től.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő