A régmúlt festészete a mauzóleumban

Szombat reggel tíz órától az Ókeresztény Mauzóleum területén a látogatók megismerkedhetnek a freskókészítés fortélyaival. A szervezők műhelyfoglalkozással és előadással várják a gyerekeket.

Az apró látogatók megismerhetik az ókori freskókészítők munkáját a vázlatoktól a vakolatkészítésen át egészen a festésig. Az előadáson túl a vállalkozó kedvű résztvevők hagyományos festéket készíthetnek ásványi és nyövényi alapanyagokból.

A freskókészítés a festőművészet legnehezebben művelhető ágazata. Az ókori épületek és a középkori templomok díszítési módja volt, tartóssága és szépsége miatt kedvelték. A nehézsége a viszonylag rövid időből és a nehezen előállítható alapanyagokból adódik. Az alkotóelemek reakciója folytán a végeredmény időtálló, jószerével örökéletű – a sírkamra fennmaradt műremekei a tartósság bizonyítékai.

A szervezők elsősorban az általános iskolásokat várják, akik bejelentkezés útján, csoportokban vehetnek részt a foglalkozásokon. Eső esetén a Mauzóleum teteje helyett a Cella Septichora Látogatóközpont ad helyet a műhelyek számára.

Czimermann Zsuzsanna írása

Hirdetés