7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsA ritmus költészete - a mozdulat lírája

A ritmus költészete – a mozdulat lírája

Hétfőn a mozgás művészete, az irodalommal és a muzsikával karöltve kapja a főszerepet. Délután hat órakor kezdődik az Euritmia Est, amely során a zene segítségével táncok és versek ritmusai találkoznak a Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola hangversenytermében (Pécs, Radnics u. 9.).

Az est folyamán a Magyar Euritmia Mozgásművészeti Társaság végzős hallgatói – Bakony Rita, Cseh Veronika, Zsolnai Krisztina, Polgár Zsuzsa, és Vidákovich Emese – lépnek színpadra. A közönség az előadás alatt klasszikus és kortárs zeneszerzők, többek közt Bartók, Rachmaninov, Ligeti, illetve Brahms műveiből hallhatnak részleteket. Ezen felül hallhatóak lesznek Weöres Sándor, Arany János, Móricz Zsigmond, s más költők versei is.

A növendékek előadásának fő célja a versek „megmozdítása”, a sorokban megbújó történet életre keltése tánc és drámai mozdulatok segítségével.

A Társaság szerint ez a mozgástípus, az „euritmia” arra hivatott, hogy közelebb hozza a zenei és irodalmi művek sajátos világát az emberekhez. A mozdulatsorok ritmusa, lendülete a légzés és az emberi beszéd alaptörvényeiből ered: egyedülálló rendszere megjeleníti a plasztikusság mögött lévő tartalmat, sosem látott részletekbe avatva be a nézőket. A lágyságra törekedő táncosok mind nyugalmas mozdulataikkal, mind pedig légies kosztümjeikkel teremtenek megnyugtató hangulatot.

Maga az euritmia a huszadik század elején jelent meg. Eleinte színházi művészetként szerzett magának egyre több rajongót, később azonban az orvostudomány is felfedezte magának, terápiák kiegészítőjeként javasolják. Emellett a mozgáskoordináció és az önkontroll gyakorlása révén az oktatásban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő