13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaErős Pistával és Zsolnayval támadtunk

Erős Pistával és Zsolnayval támadtunk

Auf nach Ungarn! – vagyis Irány Magyarország! jeligével mutatkozott be a napokban Magyarország, többek között Pécs és a Zsolnay Kulturális Negyed Grazban. A szervezők szerint a programsorozat növeli majd Pécs turisztikai népszerűségét, ugyanis jelentős volt az érdeklődés a régió iránt.

A Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére a Balassi Intézet a Collegium Hungaricummal és a bécsi magyar nagykövetséggel közös szervezésben valósították meg a programot. A fesztiválon az osztrák közönség ízelítőt kaphatott a pécsi és Pécs környéki program- és szálláskínálatból.

Ungarn Tage in Linz vom 16.-18. Mai 2013
Tavaly Linzben, idén Grazban népszerűsítették Pécset
Ungarn Tage in Linz vom 16.-18. Mai 2013
Volt minden, ami szem szájnak ingere

Kiemelt hangsúlyt kapott a rendezvény során Pécs és a Zsolnay Kulturális Negyed is, ezzel csak erősítve a két kulturális főváros közötti testvérvárosi kapcsolatot. A két település kapcsolatában lényeges elem a kulturális fővárosi program.

A 2010-es kulturális fővárosi kampánynak köszönhetően Pécsett az osztrák vendégéjszakák száma jelentős mértékben nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a pécsi kereskedelmi szállásokon 2010-ben a vendégek 16%-a osztrák volt, amit Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének vezetője az osztrák kampány eredményének lát. 2010-ben a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak száma az előző évihez képest az osztrákok esetében közel megháromszorozódott és meghaladta az évi 5 ezer főt.

Baranyában 2013-ban 660.710 volt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken, melynek nagy szeletét Pécs képezi. Idén a fesztivál miatt még több látogatóra számítanak Ausztriából.

Siegfried Nagl, Graz polgármestere szerint az egyik fő ok, amiért az osztrák utazók szívesen látogatnak Magyarországra, a városnézés és a kulturális központok, legyen az Budapest vagy Pécs.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt 10-11 évben az Európai Kulturális Főváros címet számos közép-európai város megkapta: Ausztriában Graz és Linz, Magyarországon Pécs, Szlovéniában Maribor, Szlovákiában Kassa. – Ez arra sarkall minket, hogy felismerjük, milyen erős ez a térség kulturális téren, és tovább erősítsük, fejlesszük meglévő kapcsolatainkat – mutatott rá.

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviseletének vezetője elmondta lapunknak, hogy turisztikai szempontból ez a program kiváló volt, nagyon jól működött 2010-ben is, és most is Pécs népszerűsítése.

Ungarn Tage in Linz vom 16.-18. Mai 2013

Ungarn Tage in Linz vom 16.-18. Mai 2013
A kultúráé és a gasztronómiáé volt a főszerep

– A fesztiválon fókuszba helyeztük Pécs megjelenését, a két polgármester is találkozott. Ez hatalmas médiaértéket generált az osztrák kulturális fővárosban – mondta Kovács Balázs. Hozzátette, a kiállítás ideje alatt naponta 50 ezer ember fordult meg a grazi főutcán, közülük rengetegen érdeklődtek Pécs iránt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő