13 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapAjánljukA világon egyedülálló cigány eredetmondát láthatunk Pécsett!

A világon egyedülálló cigány eredetmondát láthatunk Pécsett!

Egy nem mindennapi koncert keretén belül elevenedik meg az egyetemes cigány kultúra Pécsett, a Kodály Központban, december 19-én. A koncert legfontosabb mondandója, hogy a kultúrák találkozásával az emberek közötti szakadékot képesek lehetünk áthidalni.

Az egész világon egyedülálló összművészeti előadást láthatnak azok, akik december 19-én ellátogatnak a Kodály Központba. A neves előadók és művészek közreműködésével készült zenés-táncos, énekes és vizuális képzőművészeti betéteket felvonultató oratórium-jellegű műsort a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. és az idén 650. alapítási évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem közösen szervezi.

Páratlan koncertet jelentettek be

A műsort bemutató hétfői sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett arra, hogy noha a pécsi Gandhi Gimnázium már jogilag a többségi tulajdonos Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozik több éve, a város és az iskola azonban azóta is – amilyen módon csak tudnak – együttműködnek egymással. Ennek az együttműködésnek jó példája az a tavaszköszöntő nemzetiségi koncert is, melyet idén februárban rendeztek meg a városban, valamint a decemberben bemutatott oratórikus mű is ebbe a sorba illik – emelte ki a városvezető.

Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a „Valaha madarak voltunk” című roma eredetmonda nem mindennapi feldolgozásával a cigány kultúra, a cigány hagyományok megismertetése és továbbörökítése a céljuk.

A Gandhi Gimnázium táncosai is fellépnek majd

– A koncert legfontosabb mondandója, hogy a kultúrák találkozásával az emberek közötti szakadékot áthidaljuk. A cigány kultúra egyetemes kultúra, amely nem csak nekünk magyaroknak, illetve nem csak a cigányoknak, hanem minden ember számára komoly értéket jelent. Az általunk választott eredetmondához eddig nem nagyon nyúltak, sem zeneileg, sem pedig művészetileg. Nincs tudomásunk arról, hogy a világon bárhol bemutattak volna a miénkhez hasonló művet – mondta Virág Bertalan.

A koncert részleteire kitérve az igazgató elmondta, hogy közel 200 szereplő vesz részt a koncerten, a szereplőgárda fele pedig nem roma származású. Szerepelnek az eredetmonda feldolgozásában orvosok, jogászok, közgazdászok – közel 40-en – akik roma táncokat fognak táncolni. A szereplőkben pedig egyetlen közös dolog van – fogalmazott Virág Bertalan –, ami nem más, mint a cigány-roma kultúra átadásának reménye és célja.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9NUlVe2fsYI”]

Egy 45 fős kórus áll majd a színpadon, a kórus tagjai nem cigány származásúak, de csak cigányul fognak énekelni. Ezen felül – folytatta – a Kodály Központ színpadán táncra perdülnek nagyecsedi, erdélyi, Maros menti cigány táncosok, valamint természetesen a Gandhi Gimnázium hagyományőrző tánccsoportja is. Mellettük Ábrahám Judit szólótáncos is fellép a produkcióban, aki indiai cigány táncot ad elő, valamint Pirók Zsófia flamenco táncművész is látványos szólótáncot fog előadni.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=48cTDY89PQQ”]

Horváth Krisztián, a Gandhi Gimnázium Művészeti Iskolájának művészeti vezetője a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a Kodály Központban látható koncertektől eltérően a „Valaha madarak voltunk” feldolgozása nem kizárólag a hangzásról, a zenei élményről fog szólni, hiszen a műhöz szorosan kapcsolódik egy nagyon komolyan kidolgozott látványvilág is, melynek legfontosabb eleme a színpad mögé kifeszített, a hangversenyteremben eddig soha nem látott, hatalmas vetítővászon lesz, melyen a zenés-énekes-táncos műsorral párhuzamosan egy festmény fog apránként megelevenedni.

Hangsúlyozta, hogy az autentikus népi és világzenei alapokra épülő mű Indiától, Erdélyen, Spanyolországon át Magyarországig összesen 14 országot vonultat fel, mindegyik érintett országból megszólaltatva az ott jellemző cigány zenét.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=GUpt99WELv0″]

A színpadon több hagyományőrző együttes áll majd: a budapesti EtnoRom zenekar, a nagykanizsai Kanizsa Csillagai, valamint Szemző Angéla és zenekara és a Szirom roma szimfonikus zenekar. Ha pedig mindez nem lenne elég, a pécsi VoiSingers kórus is fellép a műsorban!

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Ky5aUqs7UJk”]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő