Aktív az együttműködés a ZsÖK és a Müpa között

Fontos mérföldkőhöz érkezett és hatalmas sikert hozott az országosan is prémium minőséget képviselő szervezetek közötti együttműködés május 22-én, a pécsi Kodály Központban bemutatott A puritánok című opera által.

Még 2013-ban kötött közös szándéknyilatkozatot a Kodály Központot is működtető Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) és a Művészetek Palotája (Müpa), melynek célja a két szervezet együttműködése magas színvonalú művészeti produkciók létrehozásában.

Az összefogás eddigi csúcspontja Vincenzo Bellini: A puritánok című művének bemutatója volt, melyet május 22-én, két Müpa-beli koncert után adott elő a Pannon Filharmonikusok (PFZ) a pécsi Kodály Központban. Az előadások a Müpa és a PFZ koprodukciójának keretében valósultak meg, a ZsÖK támogatásával. A világszínvonalú produkciót hatalmas ováció és vastaps követte.

Dr. Őri László, Pécs alpolgármestere a hír kapcsán elmondta: a 2010-es kulturális fővárosi cím által létrejött infrastruktúra segítségével Pécs a vidéki Magyarország kulturális központjává vált. Ennek köszönhető, hogy a Modern Városok Program során évente milliárdos támogatást kap a Kodály Központ és a Zsolnay-negyed. Hozzátette: e sorba illeszkedik az az együttműködés, amelynek eredményeként olyan produkciókat lehet megtekinteni Pécsett, melyet eddig csak az ország egyik legnagyobb kulturális központjában, a Művészetek Palotájában lehetett.

Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője elmondta, hogy a Müpa vezérigazgatójával, Káel Csabával folyamatosan azon vannak, hogy élő kapcsolat és aktív munka formájában realizálódjon az együttműködés, ennek volt kiváló példája a Bellini-opera bemutatása is.

– Művészként sokszor dolgoztunk együtt Káel Csabával rendező-koreográfusi minőségben, rendkívül jó a kapcsolatunk. Ezért is örülök, hogy az összefogásnak köszönhetően sikerül valamelyest lebontani a falat Budapest és a vidék között – hangsúlyozta Vincze Balázs.

Az együttműködés legnagyobb nyertese kétségkívül a közönség, hiszen ők a színvonalas produkciók élvezői. A Zsolnay Örökségkezelő NKft. intézményei országosan elismertek, a Kodály Központ akusztikája nemzetközi szinten is méltatott, így a látogatók számára garantált a prémium minőség.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés