11 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapHírzónaArad egy napra városunkba költözik

Arad egy napra városunkba költözik

A 2008 óta a határ menti erdélyi várossal, Araddal testvérvárosi kapcsolatot ápoló Pécs idén az Örökség Fesztivál keretében egy napot szentel a partner bemutatkozásának. Arad zenével és borral várja Európa Kulturális Fővárosában a rendezvény látogatóit.

Pécs augusztusban mutatkozott be az Aradi Napok rendezvénysorozaton az erdélyi nagyvárosban, s ott Európa kulturális fővárosa művészetének, gasztronómiájának egész napot szenteltek. Ezúttal, szeptember 21-én Arad városa vendégeskedik a Mecsekalján.

A szervező Pécsi Ifjúsági Központ igazgatóhelyettese, Kacsányi Éva elmondta: öt-hat évvel ezelőtt vált szorossá a két város közötti kapcsolat, s azóta Pécs rendszeres vendége az erdélyi városnak, s fordítva. Idén az Arad megyei és a Baranya megyei, valamint az aradi és pécsi kulturális bizottságok együttes ülést is tartanak a programhoz kapcsolódóan.

Az Örökség Fesztivál keretében New Wave Art Arad címmel fiatal aradi képzőművészek kiállítására kerül sor az Ifjúsági Ház Galériájában. A tárlatot Páva Zsolt, Pécs polgármestere és a testvérvárosi együttműködések ápolásában oroszlánrészt vállaló Bognár Levente aradi alpolgármester nyitja meg a Sabin Dragoi Művészeti Líceum triójának közreműködésével.

A Barbakán várárokban felállított színpadon (esőhelyszín: Ifjúsági Ház) az idén tízéves jubileumát ünneplő, az erdélyi város vidékének táncait és népzenéjét bemutató Zarandul együttes játszik majd, amely három kultúrkincsből: a román, a magyar és szlovák hagyományokból táplálkozik.

Arad napján Pécsett a már korábban bemutatkozott Prezent Ütősegyüttes ad koncertet a Dóm téren (esőhelyszín: Ifjúsági Ház). A szintén egy évtizedes múlttal bíró zenekar tagjai – saját bevallásuk szerint – egymástól tanulták meg átadni másoknak a szív ritmusát. Szeptember 21-én a Dóm téri színpadon őket követi a Superflat zenekar rockkoncertje.

A program keretében megízlelhetjük az Arad-hegyaljai borokat is Balla Géza pincészetének jóvoltából, s megismerkedhetünk az ottani bábszínház óriásbábjaival: ők fogadják majd a Sétatérre érkező érdeklődőket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő