Aradi vértanúk ereklyéi: csaknem háromezren látták

A Pécsi Galériában látható tárlat olyan emléktárgyakat mutat be, melyeken keresztül a vértanúk személyiségét is megismerhetik az érdeklődők.

Az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből származó tárgyak mellett a Hadtörténeti Múzeum hasonló jellegű emlékeit, valamint a sátoraljai és a szombathelyi múzeum, valamint magángyűjtők relikviát tárja a közönség elé.

Az aradi vértanúk ereklyéi olyan összetételben láthatók, amire még nem került sor soha. A kiállítás Arad és Pécs testvérvárosi kötődését, a múzeumok, a magángyűjtők együttműködése pedig azt az összefogást, az együvé tartozást jeleníti meg, amit az aradi vértanúk szimbolizálnak történelmi tudatunkban.

Új hozadékként a 13 ismert vértanú mellett tudatosítani szeretnénk az érdeklődő közvéleménnyel azt is, hogy nem csak az 1849. október 6-án mártírhalált halt hőseink jelentik az ARADI VÉRTANÚKAT. S ez a kiállítás emlékezik a szintén október 6-án vértanúvá vált első magyar miniszterelnökre, gróf Batthyány Lajosra is.

A kiállításon levetítik a „Magyar Golgota” című, 2000-ben készült film-dvd-t, mely végigvezeti a látogatókat az eseményeken, és az ereklyék sorsát is bemutatja.

A kiállítás ingyenesen látogatható, mivel a szervezők azt szeretnék, ha a tárlat fiatalok és idősebbek számára is elérhető lenne.

A kiállítás november 20-ig látogatható.

Hirdetés