10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaAz Újvidéki Művészeti Akadémia képviselői Pécsett

Az Újvidéki Művészeti Akadémia képviselői Pécsett

A szerbiai Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémiájának képviselői nemrégiben két igen intenzív napot töltöttek Pécsett. Szerbia egyik legjelentősebb egyetemének komoly együttműködési szándékait jelzi az is, hogy Siniša  Bokan dékán és két helyettese látogattak el a PTE Művészeti Karára a Zsolnay Örökségkezelő Kft. koordinálásával.

Végigjárva a Művészeti Kar kampuszát a művészek számára tagadhatatlanul inspiráló Zsolnay Kulturális Negyed területén, nagyszabású tervekkel ültek tárgyalóasztalhoz, hogy Prof. Dr. Lakner Tamással, a Művészeti Kar dékánjával és Dr. Lengyel Péter oktatási dékánhelyettessel sorra vegyék az együttműködési lehetőségeket.

DSCN9306

Az Újvidéki Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem között fennálló intézményi szintű megállapodásnak köszönhetően már a második újvidéki hallgató tölt egy szemesztert a Művészeti Karon. Az újvidéki Zeneművészeti Akadémia által megrendezett A-Fest fesztiválon pedig pécsi zeneművész oktatók és hallgatók is felléptek.

A pécsi találkozó alkalmával a felek megerősítették, hogy a művészetek minden általuk képviselt és oktatott területét szeretnék bevonni az együttműködésbe. A pécsiek számítanak Újvidék aktív részvételére a Zeneművészeti Intézet által szervezett szakmai hét keretében 2017-ben. Közös hangversenyek tervezése is megkezdődött; kezdetnek a Liszt Teremben gondolkodnak a Zsolnay Negyedben, ám távlati tervként szóba került egy nagyszabású közös produkció színpadra vitele is, melynek helyszíne a Kodály Központ lehetne.

DSCN9312

A vizuális művészetek területén a ZsÖK meghívására bemutatkozó kiállítást terveznek a Kemence Galériában, illetve a Művészeti Kar felajánlására a Nádor Galériában. Újvidéken a hallgatók műveiből nyíló kiállításra a pécsi fiatalok is meghívást kapnak, csakúgy, mint az Akadémia által évente meghirdetett nemzetközi fotó- illetve poszter pályázatra.

A PTE Zeneművészeti Intézete szorgalmazza az újvidéki egyetem táncosaival való együttműködést, meg is állapodtak arról, hogy a májusi pécsi operabemutató az újvidéki intézet táncosainak közreműködésével jön majd létre.

A lehetőségek tárháza tehát kifogyhatatlan; a földrajzi közelség, a közös szándék és megannyi közös elképzelés ad biztos alapot a két intézmény hosszú távú együttműködéséhez, melynek megvalósításában a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. is aktív szerepet vállal, erősítve ezzel Újvidék és Pécs testvérvárosi kapcsolatát is.

Forrás, részletek:  ITT

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő