4 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaBelakják a karvalyok a pécsi belvárost

Belakják a karvalyok a pécsi belvárost

A nagyvárosok parkjaiban, az utcákkal övezett kis erdőfoltokban, facsoportokban újabban karvalyok is rendszeresen fészkelnek: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja szerint a ragadozó faj egyedei a pécsi belvárosban is megjelentek.

(Fotó: Treitz Tamásbaranyamadar.extra.hu)

A baranyai városok közül elsősorban Pécs jöhet számításba, a városszéli területeken korábban már tapasztalták költésüket a madárszakértők. Nemrég viszont tudomásukra jutott, hogy a faj már a város belső részeiben is megjelent – olvasható a szervezet hírlevelében.

Mint írják, ennek az alig galamb nagyságú ragadozó madárnak az utóbbi évtizedekben Budapesten már jelentős állománya alakult ki (30-40 pár).

A madarak az épületek takarásait kihasználva rendszerint lesből csapnak le áldozatukra, nagy riadalmat keltve a verebek, a rigók, a balkáni gerlék és a házi galambok kisebb-nagyobb csapataiban. A galamb nagyságú fajokat azonban csak a nagyobb testű tojó képes zsákmányolni.

Az idén a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjében, egy fenyőfára rakott fészekben nevelték fel öt fiókájukat a szülőmadarak. A Madártani Egyesület baranyai csoportja kíváncsian várja, hogy folytatódik-e a karvalyok városi térhódítása, és Budapesthez hasonlóan megjelennek-e a nagyobb parkokban is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő