Belgium „kapott kóstolót” Pécsből

Városunk partnertelepülésén, a Pécshez hasonlóan kulturális sokszínűségéről, történelmi hagyományairól ismert Namurben mutatkozhattak be pécsi művészek, a gasztronómia képviselői az önkormányzat és a Belső Kert Galéria szervezésében szeptember elején.

– A „Pécs Íze” program igazi siker volt! A pécsi és a magyar hét középpontjában a Belső Kert Galéria által tizenhárom, Pécs városához kötődő művész kiállítási anyagából szervezett kiállítás volt. Namur város polgármesterét idézve: „Ez volt a legjobb kiállítás, amit valaha is megnyithattam” – ezekkel a szavakkal búcsúzott az egyhetes pécsi rendezvénytől Luc Arnould, a belga partnerváros nemzetközi biztosa.

Mint azt Hegyi Ákos önkormányzati képviselő, a program egyik szervezője elmondta, az egy hét alatt igyekeztek mindent megmutatni Pécsből és Magyarországból. A Királyi Színház zenetermében a Villányi Vonósnégyes koncertjére minden jegy elkelt, számos namuri étterem a program időtartama alatt magyar ételeket kínált étlapjain, nem utolsósorban pedig neves és feltörekvő pécsi művészek munkáiból nyílt tárlat egy belvárosi, kétszáz négyzetméteres kiállító-teremben.

Valkó Éva, a történelmi belvárosban, a Király utca 20. szám alatt lévő pécsi Belső Kert Galéria tulajdonosa vállalta magára a szervezés oroszlánrészét. Mint azt lapunknak elmondta, a tárlaton a galériához, ezáltal Pécshez kötődő alkotók műveiből jelentek meg példányok, s az a nem titkolt céljuk volt az eseménnyel, hogy munkáik iránt partnervárosunkban is felkeltsék az érdeklődést.

– Igyekeztünk színes, szerteágazó alkotásokat magunkkal vinni, s Marsalkó Péter népszerű pécsi fotóművész munkáinak is teret engedtünk. Az volt a cél, hogy a kortárs munkákat az egyediséget, művészeteket szerető igényes vásárlók, a kultúrabarátok számára közvetítsük. Az eseményhez kapcsolódó koncert, gasztronómiai bemutató, filmvetítés tovább tágította lehetőségeinket” – így a szervező.

Ilcsik Attila, a galéria másik tulajdonosa kiemelte: a kultúra segítségével komoly üzleti, gazdasági kapcsolatok kiépítésére is számíthatnak a városok. Namurben például részt vehettek, s népszerűsíthették programjaikat egy havi rendszerességgel megrendezett gazdasági fórumon; ennek pedig további hozadékai lehetnek.

Marsalkó Péter fotóművész elmondta: bár komorabb hangulatú képekkel készült, azok remek helyet kaptak a tárlaton, hiszen a színes alkotásokkal jól megfértek a kilencvenes évek közepén készült sorozatának darabjai. Mint azt elismerően elmondta: sok hasonló programra lenne szükség Pécs partner- és testvérvárosaiban.

A mostani kiállítás előzménye, hogy Luc Arnould már többször tett látogatást Pécsett és a Belső Kertben. A kulturális attasénak hamar elnyerték a tetszését a látottak, ezért a galériához kötődő alkotókat hívta meg a belga városba. Hegyi Ákos reményét fejezte ki, hogy nemsokára önálló Namuri Napok lehetnek Pécsett. Első körben a frankofón fesztiválon jelennek majd meg a belga település értékei.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: dr. Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter alpolgármester is felkarolták a mostani namuri bemutatkozást, amely nem jöhetett volna létre az Alliance Francaise, a recepteket adó Aranykacsa étterem, a füstölt árukat szállító Cserko Kft. és a friss hazai nedűket szállító Lelovits Tamás borász segítsége nélkül sem. A programok költségét elsősorban Namur és Pécs városa, valamint a kiállítók fedezték.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés