5 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaBetlehemes Misztériumjáték és Francia karácsony Pécsett

Betlehemes Misztériumjáték és Francia karácsony Pécsett

A bukovinai székely betlehemes játék, a csobányolás több száz éves erdélyi gyökerekkel rendelkezik. A hidasi bukovinai leszármazott székelyek előadásában a pécsiek december 21-én 18.00-tól láthatják a játékot a Művészetek és Irodalom Házában, a VII. Adventi Kézműves és Mesevásár keretében. De a különleges adventi programok sora ezzel nem ért véget, hiszen közeledik a Francia karácsony!

Csobányolás

A játékkal a szereplők a karácsony misztériumát és annak szent titkát közvetítik, sajátos identitásuk, székely-magyar önazonosságtudatuk alapján. Minden szó és mozzanat a székely ember alázatosságát, hitét és hódolatát fejezi ki – a maga egyszerű módján – az új király, a megváltó számára. A Művészetek és Irodalom Házában ez színpadi keretek között lesz látható, de régen Bukovinában a csobányolók adventtől vízkeresztig, házról házra jártak, hogy ezt az üzenetet vigyék: Megszületett a Megváltó! Örvendjetek! A felkeresett házakhoz elvitték a templom kicsinyített mását, vagyis annak a jelképét, hogy a szentség, Jézus Krisztus kér bebocsátást a család összes tagjához. Jelen színpadi keretek között imitálva a betlehemeseket befogadó családot egy gazda és egy gazdasszony jeleníti ezt meg.

A csobányolás szabályai szerint a szereplők mind reformátusok, jelmezeiket maguk készítik vagy örökölték felmenőiktől és a legfontosabb, hogy szerepükkel azonosulva külső adottságaikban is hasonlítaniuk kell a megformált karakterhez.

A fellépők évek óta játszanak együtt, szerepeltek a budapesti, érdi, debreceni, kakasdi betlehemes találkozón, versenyen, ahol kiváló minősítéseket szereztek. Számos televízió- és rádiófelvétel, oktató- és dokumentumfilm készült közreműködésükkel.

A csobányolás felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti listájára is.

Francia karácsony

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Francia karácsonyt a Művészetek és Irodalom Házában december 16-án. Ennek keretében 13 órától Jean-Cristophe Giraud ünnepi, francia ételt, tartiflette-et főz, 15 órától kézműves foglalkozást tart az Alliance Française, 19 órától francia sanzonokat énekel Nagy Nóra, harmonikán kíséri: Kéméndi Tamás, zongorán közreműködik: Kovács Péter.

(x)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő