Bogányi egy koncerten, két szerepben

Forró fogadtatásban részesült első pécsi koncertjein a Pannon Filharmonikusok új vezető karmestere, Bogányi Tibor. Vastaps és a muzsikusokat állva ünneplő közönség jelezte a sikert. Közben világpremierként dirigálta azt a kétperces művet, amit ő maga írt a 45. Mecsek-ralin résztvevő gépjárművek dudáira, valamint rézfúvós és ütős hangszerekre. Most újabb különlegességre készül: november 19-én 18 órakor egyazon koncert keretében vezényel és hangszeres szólistaként is bemutatkozik a Kodály Központban.

A művészcsaládból származó Bogányi Tibor eddigi szakmai pályája Finnországhoz kötődik, őt magát a finn karmester-generáció legérdekesebb és legtehetségesebb tagjaként tartják számon. 28 évesen nevezték ki a Turku Philharmonic Orchestra vezető karmesterévé, s 2003-2006 között töltötte be ezt a posztot. 2008-ban a Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere lett, s nem túlzás azt állítani: minden jelentős finn szimfonikus zenekarral dolgozott, miközben nemzetközi karrierjét is építve megismerhette őt a közönség a világ sok pontján. A Pannon Filharmonikusok élére Peskó Zoltán távozása után került, idén szeptemberben.

A muzsika bűvöletében felnőtt négy Bogányi testvér más-más hangszer virtuóz szólistája: Bernadett fuvolista, Gergely zongorista, Bence fagottos, Tibor a csellót választotta. Előfordul, hogy négy különböző földrészen vannak épp, de akadtak már olyan különleges alkalmak is, amikor közös családi koncertet adtak. Sőt, Szokolay Sándor pár évvel ezelőtt kifejezetten nekik komponált zeneművet.

A pécsi együttes vezető karmestere csellistaként is komoly sikereket tudhat magáénak: 1996-ban megnyerte a Weiner Leó Versenyt, 1999-ben a Kuhmo Nemzetközi Trió Versenyt. Most szombaton a Pannon Filharmonikusok Maestro sorozatában kettős „szerepkörben” lép közönség elé a Kodály Központban: nemcsak karmesteri pálcát ragad, hanem vonót is a kezébe vesz. Vezényelni fogja Dohnányi: Szimfonikus percek című művét és Csajkovszkij V. szimfóniáját, valamint csellistaként működik közre Csajkovszkij: Rokokó variációk című művében. E romantikus darabot több ízben játszotta már, 2008-ban például egykori mestere, Jurij Szimonov vezényletével, Magyarországon. Ám a feladat most még nehezebb, összetettebb.

– Izgalmas kihívás, érdekes feladat és komoly próbatétel számomra a szombati fellépés – vélekedik Bogányi Tibor. – A Rokokó variációkban óriási feladat hárul a zenekarra, hisz nem lesz dirigensük – nekem hangszeres szólistaként ugyancsak megnehezíti a dolgom, hogy játék közben nem számíthatok karmesteri biztonságra. Szóval, hatalmas tudásra és feltétlen bizalomra épül majd a produkció.

– Később is várható hasonló koncert?
– A zenekartól függ. Ha elégedettek lesznek a szólistával, és újabb felkérést kap… Igen, azt hiszem, elfogadnám.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés