10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsCella: középsulisok tárlatvezetése

Cella: középsulisok tárlatvezetése

Középiskolások tartanak tárlatvezetéseket a pécsi ókeresztény emlékhelyeket bemutató Cella Septichora Látogató Központban március 10. és április 28. között.

Üveges Attila, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. világörökségi divízióvezetője az MTI-nek elmondta: az érdeklődőket szombatonként 11, valamint 15 órakor a Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola idegenforgalmi szakos tanulói vezetik körbe a létesítményben. A Fiatalok az örökségről elnevezésű program rendhagyó szolgáltatása a látogatóközpont belépőinek megváltásával vehető igénybe.

A divízióvezető megjegyezte, hogy a legjobb tanulók közül kiválasztott diák-idegenvezetők előszűrésen estek át és komoly szakmai segítséget kaptak munkájuk minél magasabb színvonalú ellátásához. A rendhagyó tárlatvezetés ötletét az adta, hogy a fiataloknak az érettségi vizsgához szükségük van idegenvezetői gyakorlatra, s most „élesben” is számot adhatnak tudásukról.

A szervezők emellett kíváncsiak rá, hogy a diákok miként viszonyulnak az épített örökséghez, a tárlatvezetés során mit emelnek ki a kora keresztény emlékekkel kapcsolatos ismeretanyagból és azt miként próbálják átadni a hallgatóságuknak.
Pécs hatodik magyarországi helyszínként 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára.

A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A Cella Septichora Látogató Központ kialakítása az Európa Terv Regionális Operatív Program keretében 2004-ben elnyert támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. A cél az volt, hogy a 4-6. századi kápolnákat, temetőket, sírkamrákat a lehető leglátványosabban mutathassák be az érdeklődőknek.

Az ókeresztény emlékek vonzerejének növelését célzó másfél milliárd forintos fejlesztés Pécs történetének legnagyobb régészeti vállalkozását foglalta magában. Az ókeresztény sírhelyek feltárása 1782-ben kezdődött és nagyobb megszakításokkal öt évvel ezelőtt ért véget.

A munkálatok során látogathatóvá tették az addig feltárt ókeresztény, továbbá római kori emléket. A könnyebb bemutathatóság érdekében feltárták és üvegmennyezettel borították a Cella Septichorát, a sírkamrák közötti átjárhatóságot pedig föld alatti utakkal biztosították. A helyszínen rendre kiállításokat is tartanak és filmvetítésekkel ismertetik meg a vendégeket a sírkamrák történetével, feltárásuk menetével.

Üveges Attila korábban elmondta: a világörökségi törvény komoly turisztikai célú fejlesztésekre ad lehetőséget a pécsi ókeresztény emlékhelyeken. A jogszabálynak köszönhetően Pécs évente 10 millió forint pályázati támogatást költhet a Cella Septichora Látogató Központ és a hozzá kapcsolódó világörökségi helyszínek népszerűsítésére, felújítására, az érdeklődők tájékoztatását szolgáló eszközök fejlesztésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő