8 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapArtCsodás kincsek érkeztek Pécsre

Csodás kincsek érkeztek Pécsre

Páratlan műtárgyakkal bővül a Zsolnay kincseket bemutató Gyugyi-gyűjtemény Pécsett: 18 ritkaság került a kulturális negyedbe. A Gyugyi-gyűjteményt már 200 ezer fizető látogató kereste fel a megnyitása óta.

Szerdán újabb páratlan műkincsekkel gazdagodott a Gyugyi-gyűjtemény, a műgyűjtő Gyugyi László 18 ritkaságot adományozott Pécsnek. Páva Zsolt polgármester köszönetet mondott Gyugyi Lászlónak, Pécs díszpolgárának a nagyvonalú adományért, s utalt rá, immár nyolcadik alkalommal bővül így a pécsi tárlat.

Megjegyezte, tavaly csak viccnek szánta, hogy lassan bővíteni kell a gyűjtemény helyszínét, most azonban komolyan kéri Vincze Balázst, a ZSÖK Nkft. ügyvezető igazgatóját, hogy tegyen lépéseket ez ügyben. Ez már csak azért is aktuális, mert a napokban regisztrálták a 200 ezredik fizető látogatót a Gyugyi-gyűjteményben.

Szerdán nyitották ki a műkincseket tartalmazó dobozt

Vincze Balázs is megköszönte az Amerikában élő műgyűjtő adományát, majd utalt rá, a Zsolnay-negyedben egy másik jubileumi esemény is történt, hiszen nemrég a Planetáriumban köszönthették a 100 ezredik látogatót.

Gyugyi László azt hangsúlyozta, amikor Pécsre hozta gyűjteményét, voltak viták arról, ide való-e ez a hatalmas tárlat, azonban akkor is, és azóta meggyőződése, hogy olyan helyen vannak a műalkotások, ahol azokat szeretik és megbecsülik.

„Mindig öröm Pécsre jönni”, fogalmazott a nyugdíjas elektromérnök, műgyűjtő. Gyugyi László szerint a tárlat célja Zsolnay Vilmos alkotói géniuszának bemutatása, amelynek hajtóereje a gyár tervezőinek munkáját is folyamatosan inspirálta.

Gyugyi László mutatta be a műtárgyakat

Gyugyi László nem beszélt az alkotások értékéről, de mint megtudtuk, az elmúlt nyolc alkalommal kilenc számjegyű, azaz százmilliós nagyságrendű értékben érkeztek műkincsek Pécsre.

A szerdán bemutatott kerámiák között található több, különböző díszítéssel készült váza, tulipános dekorral ellátott eozintálka, milleniumi bögre, fedeles doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál. A műtárgyak közül Gyugyi László kiemelte az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített vázát, amelynek kivitelezése azt az érzetet kelti, mintha nem is kerámia, hanem fém műtárgy lenne.

(Kiemelt fotó: Tóth László)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő