Dallamok a magyarság legbensőbb gyökereiből

Különböző formációkkal többször jártak már a Zsolnay Negyedben a Fonó Zenekar tagjai, ám most igazi különlegességgel készülnek: május 20-án, a Zsolnay Piknik keretében a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor felfedezettjeivel adnak koncertet, amelyet magyar táncház követ. A zenekar képviseletében Agócs Gergely mesélt a népzene mai létjogosultságáról és a pécsi terveikről.

Tapasztalatuk szerint melyik korosztályt tudja leginkább megszólítani napjainkban a népzene?

A népzene mindenkié. Sokak egy torz kép alapján vélekednek a folklórról. Le kell szögeznünk: a hagyományos kultúra nem csak az öregeké. Ezt bebizonyította a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor is, ugyanis a nézettségi adatok szerint a 18-25 évesek között legalább olyan magas volt a vetélkedő nézettsége, mint a 49 évesnél idősebbek körében. Ehhez hozzátartozik az is, hogy Magyarországon ma több mint 192.000 ember foglalkozik szervezetten valamilyen népművészeti előadói tevékenységgel. Ez a hatalmas szám is azt mutatja, hogy minden korosztály nyitott rá.

vezeto_Fono
A Fonó Zenekar hivatásszerűen műveli a népzene kutatását, előadását és oktatását

Mi a népzene népszerűségének „titka”?

A népzene olyan finomra csiszolt esztétikai alakzat, amelynek formáit évszázadokon keresztül emberek milliói alakítgatták a saját maguk képére. A folyamat során valami nagyon belső emberi szubsztancia jött létre. A népzene azért tud olyan széles tömegekhez szólni, mert hitelesen tudja megjeleníteni az ember legbelső rezdüléseit.

A Zsolnay Pikniken különleges vendégekkel állnak színpadra!

Meghívott vendégeink a Fölszállott a páva műsor tehetségei: Berecz István és Kacsó Hanga Borbála. Hangácska a mi felfedezettünk, hiszen a műsor zsűritagjaként kellett felismernem, hogy a hangja hihetetlenül egyedi és őszinte színfoltot képvisel.

Táncra is perdülhet a közönség?

Igen, a koncertet magyar táncház követi. A közönségünk jó része táncházakban szocializálódott, s ezért is döntöttünk úgy, hogy az utolsó előtti, Hateha! névre keresztelt lemezünk kifejezetten táncházas anyagot tartalmaz.

Mit üzen a pécsi közönségnek?

Azt üzenem, hogy daloljanak, és ne hagyják, hogy beszippantsa őket a globalizáció. Minket, magyarokat a hagyományos kultúránk tud kiemelni az akármilyenség szürkeségéből és csak ez az értékrendszer tudja felmutatni a valamilyenségünk sokszínű értékeit.

Változatos programok a Pikniken

A Fonó Zenekar május 20-i koncertje után 21-én este a másik kiemelt fellépő, Takács Nikolas lép színpadra, azonban napközben sem fog unatkozni a közönség! Szabadtéri kulturális csemegék, változatos programok, koncertek, piknikpokrócos ejtőzés és sok finomság várja a látogatókat! Ingyenes koncertet ad többek között Little G. Weevil, Tompos Kátya, a Csurgó Zenekar és a Voisingers. A kézműves foglalkozásokon lesz pólógyártás, zaj és hangkeltő eszközök készülnek az Elektronikai Bütyköldében, míg a Retextil Alkotóműhely résztvevői karkötőt, kutyapórázt, táskát, kislabdát és tárolót készíthetnek különféle textilhulladékok újrahasznosításával. A Laboda Műhely és az Élményműhely kreatív gyerekek számára ugyancsak kötelező program! A Piknik alkalmával a pécsi Kertváros (Csontváry-sétány és Berek-sétány), Uránváros (Szilárd Leó park) és Budai városrész (Szondy György sétány) lakosságát kihelyezett programokkal, bemutatókkal invitálják a Zsolnay Negyedbe, sőt, néhány műsorszám a látható lesz a belvárosban is, így egész Pécs részt vesz a tavaszköszöntő zsongásban!

Fonó

Hirdetés