Dalokat ír Pécs Google-gitárhőse

Nemrég választották meg a Google Doodle Guitar verseny pécsi döntőjén győztesnek Cseri Hanna szerzeményét. A pécsi gitárhőst az indulásról, a muzsika iránti vonzalmáról és távolabbi terveiről is kérdeztük.

Mint arról korábban beszámoltunk, Les Paul (1915-2009) amerikai dzsesszgitárosról, az elektromos gitár egyik fejlesztőjéről születésnapján, június 9-én a Google frappáns módon emlékezett meg ebben az esztendőben. Ezen a napon ugyanis bárki, aki a világ legismertebb keresőprogramjának nyitóoldalára kattintott, kedvére pengethetett néhány húrt akár billentyűzetével is, kedvenc dallamát lejátszva.

A Google Doodle Guitar olyannyira népszerűvé vált, hogy nemzetközi versenyt hirdettek a legügyesebb gitáros megtalálása érdekében. Pécs, a kultúra városa és online közössége saját versenyzőt indított a megmérettetésen, ezért a ZSÖK Nonprofit Kft. Kommunikációs Divíziója múlt hét végén felhívást tett közzé. A jelentkezőknek egy pécsi számot kellett feldolgozniuk, legfeljebb 30 másodperc terjedelemben.

A beérkezett pályaművek zsűrizése június 30-án történt meg a Kodály Központban, ekkorra járt le ugyanis a nevezés hivatalos határideje. A zsűri tagjai közismert zenészek voltak: Beck Zoli, a 30Y énekes-gitárosa, Pálfi András, az internetes Gitar Idol 2009 londoni döntőse és Kircsi László, aki többek között a pécsi Városháza tornyából szóló harangjáték zeneszerzője.

A beérkezett pályaművek alkotói közül akadt, aki ismert slágert dolgozott fel, és olyan pengető is megmérettette tudását, aki saját szerzeménnyel rukkolt elő. Így tett Cseri Hanna is, aki a maximális 15-ből 13 ponttal bizonyult a legjobbnak a „yellow lorry és az asszimiláció” című kompozíciójával. A nyertesről, valamint a zsűri munkájáról internetes videofilm készült, amellyel támogatást nyújtottak a világszerte nyitott versenyen való előkelő helyezés megszerzésére.

Végül New Yorkban ért véget a nemzetközi Google Doodle Guitar Hero-verseny, ahol a pécsi Cseri Hanna megosztott második helyezést ért el “Yellow lorry és az asszimiláció” című kompozíciójával.

Mint azt Cseri Hanna elmondta, a Facebook közösségi oldalon figyelt fel a verseny kiírására és a lehetőségre. Hozzátette azonban: abban a pillanatban nem vette igazán komolyan az egészet, s inkább csak szórakozásból állt neki a „zeneszerzésnek”; csak viccből próbálta meg, hogy mire képes.

„A feladat annyi volt mindösszesen, hogy a rendelkezésre álló pár hangból dallamot írjak a billentyűzeten lévő számok lenyomásával. Arra a kérdésre, hogy ez egy jól ismert, vagy általa kedvelt dallam volt-e, elmondta: abban a pillanatban fogalmazódott meg benne a hangsor, amikor lenyomta a billentyűket.

Mint mondta, „tízperces feladat volt” teljesíteni a kihívást. Sikerét annak köszönhette, hogy a háromtagú zsűri vezetésével folyó pécsi selejtezőn az ő zenéjét találták a legjobbnak az összes induló közül. Ez persze azzal is járt, hogy a közösségi oldalon az ő művét propagálták, s buzdították szavazásra az oldal résztvevőit, hogy a világversenyen is jó eredményt érhessen el.

Cseri Hanna muzikalitása kapcsán megjegyezte: kilenc éven keresztül fuvolázott, s édesanyja is muzsikus. Jelenleg – közel egy éve – gitározik, dalokat ír. A nyarat is ez utóbbinak szenteli.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés