10 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaDobbanás a Fuji árnyékából

Dobbanás a Fuji árnyékából

Csütörtökön este lüktetés járja át a nyári éjszakát: dobok peregnek fel és teremtenek keleties harmóniát a koncertteremben. Este hét órakor a GOCOO japán ütőegyüttes tagjai lépnek a Kodály Központ színpadára, hogy a taiko hangjaival megigézzék a közönséget.

Az együttes hét női és négy férfi tagja egyaránt mestere a taikónak, azaz a ,,japándobnak”, amit igen nehéz megszólaltatni, évekig tartó gyakorlás és erős kitartás kell hozzá.

Az együttes repertoárján a tradicionális japán zenétől a dzsessz műfaján át egészen a technóig minden stílus életre kel, sőt, az elemek sokszor keverednek is egymással. A sokszínűségnek és a dobok mivoltának köszönhetően fellépéseiken a tömeg szinte egyként mozdul és lüktet a ritmusok harmóniájára – mintha egyetlen szív dobogna több száz vagy ezer helyett.

Mostani koncertjükre közel negyven különböző dobbal, valamint egyedülálló látvány- és hangzásvilág ígéretével érkeznek. Minden jel arra mutat, hogy megismétlik a három évvel ezelőtti koncert kirobbanó sikerét.

A csapat tizennégy évvel ezelőtt, Tokióban alakult; abban az időben ért tetőfokára a taiko csoportban való használata, amely a hangszer ősi eredete ellenére nem volt elterjedt felhasználási mód. A számtalan csoport közül csupán néhányan tudtak kiemelkedni a tömegből.

A GOCOO nemcsak kiemelkedett, de rövid időn belül komoly sikereket ért el hazájában, majd a nemzetközi zenei életben. Bejárta mind az öt kontinenst, az európai, ausztrál és ázsiai nagyszínpadok visszatérő vendégének számít. A formáció neve a filmiparban sem ismeretlen: legutóbb a Mátrix filmtrilógia kapcsán hallhattuk zenéjüket, emellett számos más mozifilm, televíziós műsor és reklám kapcsán felcsendültek a dobok hangjai.

Czimermann Zsuzsanna írása

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő