11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaDrogfüggőség belülről és kívülről

Drogfüggőség belülről és kívülről

Korunk fiataljait egyik legsúlyosabban érintő problémát dolgoz fel a Scherer Péter és Kovács Krisztián által életre keltett „A gyáva” című előadás, amelyet október 27-én 15 és 19 órakor is bemutatnak a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A kábítószerfüggők naplói alapján készült mű a 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíjas előadása.

Egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. És egy apa, aki mindezt végignézi, -hallgatja és -éli. Párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Hol csúszhatnak el a szándékok? Miért választjuk a „könnyebb” utat, ha úgy érezzük, az életünk zsákutcába ért?

E megrázó élethelyzeteket állította színpadra Gyulay Eszter, Surányi Judit, Gáspár Anna alkotói közreműködése alapján, a megtévedt fiút alakító Kovács Krisztián és a kétségbeesetten segíteni akaró, magát tehetetlennek érző apa szerepét játszó Scherer Péter.

Az előadás alatt érzékeny szituációk, érzelmi hullámvasutak bontakoznak ki a nézők szemei előtt. Kovács Krisztián – véli egy kritikusa – minden kézenfekvő sablont elkerülve, a veszélyes végletekig magára véve az egyáltalán nem képzeletbeli figura attitűdjét, lélekszorító erővel és a szó szoros értelmében vett iszonyatos szuggesztivitással jeleníti meg a rettenetes út stációit.

Az előadás kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy a mű közvetlen témájától elszakadva, betekintést nyújtson a tágabb értelemben vett függőség pszichológiájába. A nem mindennapi program résztvevői a színművet követően nemcsak a karaktereket életre keltő színészekkel, de Surányi Judit addiktológussal is megoszthatják gondolataikat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő