Egy szelet Pécsre került a nagybányai festészet örökségéből

Újabb páratlan kiállításnak adhat otthont Pécs. A Pécsi Galériában Kozma István nagybányai származású, Egerben élő festőművész alkotásait lehet a mai naptól megtekinteni. A kiállítás nem csupán egy művészeti kuriózum: Eger és Pécs egyre szorosabbra fűződő kapcsolatának egy újabb mérföldköve.

Rengetegen érkeztek Kozma István Nagybánya Örök! című kiállításának megnyitójára péntek délután a Pécsi Galériába. Az idén 80 éves mester 1963 és 1990 között élt Nagybányán, a rendszerváltás után Mezőkövesdre költözött, majd Miskolcra, most Eger az otthona. A kiállítás már sok várost megjárt, most a pécsi műértők tekinthetik meg május 28-ig.

A kiállítást megnyitó Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, Pécs, immár a hetedik évvel az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése után elmondhatja, hogy rengeteget tanult, rengeteg tapasztalat van a háta mögött. Ezért tett egy vállalást, miszerint minden ebből fakadó tudást átad azoknak a honi városoknak, akik szintén pályáznak erre a címre.

_MG_4915
Őri László alpolgármester és Kozma István festőművész

– Eger is egyike ezeknek a városoknak – a 2023-as címet szeretnék elnyerni. Pécs ezért minden lehetséges segítséget megad, a két megyeszékhely közti együttműködés egyik ékes példája ez a kiállítás. Eger egy büszkeségének, Kozma István festő művészetének hirdetése – mondta Őri.

Ahogy a megnyitón elhangzott, Kozma István festészetére Nagybánya volt a legnagyobb hatással. Az itt kapott impulzusok, a neves festőtelep inspirációja végigkísérik életművét. Rengeteg alkotásában találkozhatunk Nagybánya utcáinak ábrázolásával, a környező tájjal, a helyi épületekkel.

_MG_4872

Képeire tekintve rögtön feltűnik a színekkel való rendkívül merész bánásmód. Minden képén jelen van majdnem az egész színskála.

Kozma, Nagybánya, galeria

Sokszor visszaköszön alkotásaiban a nő témája, a gyönyörű aktok, amikre nem a harsányság, annál inkább a szelíd, kecses vonalvezetés a jellemző.

_MG_4871

Névjegy
Kozma István 1937-ben született Szatmárnémetiben. Négy éves korában szüleivel Nagybányára költöztek. A festővárosban kezdte el a tanulmányait, majd a középiskolát Marosvásárhelyen folytatta. A Kolozsvári Művészeti Akadémiát 1963-ban végezte el, Bene József festőművész irányításával. 1963-tól 1990-ig Nagybányán élt és alkotott. Ezekben az években közel 2000 db iparművészeti tárgyat készített, melyek népi szőnyegek, fafaragás, kerámia tervek, népi kerámiák, modern kerámiák (padlóvázák), stb. alkották. Már középiskolás korában részt vett tárlatokon, majd akadémista és fiatal művészként az a megtiszteltetés érte, hogy együtt szerepelhetett tanáraival közös kiállításokon. Képei szerepeltek Chivu Vasilile festő és grafikus, Apostol Nicole festő, Erdős I. Pál grafikusművész, Kiss Károly, Thormáné Kiss Margit, nem utolsó sorban Ziffer Sándor a kor neves művészeinek munkájával együtt kiállításokon. Kozma nevéhez fűződik a Máramarosi népi szakszövetkezet létrehozása 1968- ban, melybe kb. 400 szakmunkát képviselő tag vett részt. Többségében külföldi megrendelésre készítettek különböző fa, fém és textil munkákat, melyek tervrajzait Kozma István készítette továbbá a prototípus gyártást és a termelés ellenőrzését végezte.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés