Egyedülálló bemutatóra készül a Pécsi Balett

A Jó és a Rossz kertjében című, a hét főbűnnel foglalkozó darab lesz a Pécsi Balett új évadjának első bemutatója. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program hivatalos nagykövetének számító társulatot legújabb munkájában Cameron McMillan nemzetközi hírű koreográfus segítette.

Az alapításának ötvenedik évfordulóját éppen idén ünneplő Pécsi Balett vadonatúj és az alkalomhoz méltó, igazán különleges nagyszínpadi bemutatóval zárja a jubileumi évet. Cameron McMillan, nemzetközi hírű koreográfus A Jó és a Rossz kertjében címmel készített nagyszínpadi koreográfiát a társulat számára.

A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló előadás nézői a hét főbűn témája köré épülő darabot láthatnak. A bűnök és a róluk szóló tanítások jelentős szerepet játszanak a nyugati társadalmak társas érintkezésének rendszerében évszázadok óta, s ez ma sincs másként. Az emberi lélek finomságainak és bonyolultságának bemutatását a mai nézők számára releváns és befogadható módon kívánja megoldani McMillan a tánc segítségével.

Mint azt Vincze Balázs, a társulat igazgatója mondja, a koreográfus személyében Leo Mujic után ismét sikerült megnyerniük egy nemzetközi tekintélynek örvendő szakembert, ami a társulat további fejlődését is nagymértékben befolyásolja majd. „A pécsi táncosok munkáját a következő öt-hat évben alapjaiban határozza meg a két koreográfus munkája. Sokat meríthetünk a kapott instrukciókból” – magyarázza az igazgató.

A darabot a tervek szerint a budapesti Művészetek Palotájában is bemutatják december 5-én és április 13-án. Hogy ezt követően hová sikerül elvinniük a produkciót, Vincze Balázs még nem tudta megmondani, azonban leszögezte: a siker, s az adottságok megvizsgálása után szinte bizonyos, hogy külföldi szerepléseik esetén is előveszik majd.

A társulat jövőbeni fellépéseivel kapcsolatban hozzátette: nemsokára tárgyalásokat kezd a Pécsi Balett a Pécs2010 EKF-program másik nagykövetével, a Pannon Filharmonikusokkal. Mint mondta, érdemes lenne megvizsgálni, hogy egyes hangversenyek alatt kisebb betétek formájában együtt tud-e működni a két társulat. Ha lesznek ilyenek, azok nyilvánvalóan már a Kodály Központban (új pécsi hangversenyterem) kerülnek színre.

A JÓ ÉS A ROSSZ KERTJÉBEN

Az 50 éves Pécsi Balett ünnepi nagyszínpadi bemutatója

Premier: 2010. november 19. 19.00

Zeneszerző: Riederauer Richárd
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Asszisztens: Sarah Storer
Próbavezető: Czebe Tünde Harangozó-díjas

Koreográfus: Cameron McMillan

Előadások:

2010. november 19. péntek 19:00
Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház

2010. november 20. szombat 19:00
Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház

2010. november 24. szerda 19:00
Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház

2010. november 25. csütörtök 19:00
Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház

2010. november 27. szombat 19:00
Pécsi Nemzeti Színház – Nagyszínház

2010. december 5. vasárnap 19:00
Művészetek Palotája – Budapest

Hirdetés

Comments are closed.