Egyenesen a neon-tér varázslatába

Fény, forma, hang és test együtt hoz létre műalkotást a Pécsi Galéria legújabb tárlatán. Speciális anyagból felépített, szobányi, geometrikus objektumok sorakoznak a szokásosnál jóval sötétebb kiállítótérben, ahol a művek ultraibolya fényben kelnek életre. S ahogy köztük járunk, magunk is az installáció részévé válunk.

Mengyán András Munkácsy-díjas festő- és grafikusművész, dizájner különleges alkotói világába enged bepillantást a december 2-án 17 órakor megnyílt, A fény hangjai című tárlat, mely 2012. január 22-ig várja az érdeklődőket.

Mengyán András az installáció Európa- és Amerika-szerte ismert mestere, akinek egyedi stílusú, kísérletező szellemű térkompozíciói a technika, a tudomány és a művészet ihletésére születő, matematikai számításokra épülő, szigorú struktúrák. Fény és hang, zene és kép, színek és formák, no és a mozgás összhatása teszi utánozhatatlanná e műveket. Most a Pécsi Galériában részévé is válhatunk a világvárosi hangulatot sugárzó, neonfényes tér varázslatának. Annál is inkább, hiszen ahogy a művek között sétálunk, a ruházatunk is új értelmet kap az ultraibolya fénynek köszönhetően. A falakon elhelyezett képek pedig újabb dimenzióval gazdagítják a tartalmat.

,,Mengyán András valószínűleg egyike a legracionálisabb irracionalistáknak – ha ugyan rajta kívül akad még ilyen furcsa szerzet – írta róla egy helyütt Kovács Péter művészettörténész. – Évtizedek óta tántoríthatatlan makacssággal vizsgálja, modellezi és rendszerezi a létező világ és a művészet föltételezhetően közös „alapfogalmainak” mozgását a síkon és a térben, lehetséges átalakulásaikat, változásaikat. (…) Mengyán örök kísérletezőként sohasem hitte, hogy „végére ért” az útnak, mindig tudatában volt, hogy az adott helyen és pillanatban csak a választott eszközei bizonyultak a továbblépéshez elégtelennek, és ezért tudott újra és újra nekifutni az ismeretlennek. Korán ráérzett a tervezhető és felmérhető valóság esendő voltára, s attól kezdve növekvő intenzitással igyekezett figyelni a dolgok és jelenségek mögött fölsejlő új dimenziókra.”

A „kéthonos”, budapesti és norvégiai kötődésű mester 1974-től vesz részt egyéni és csoportos kiállításokon, műveit hazai nagyvárosokban, valamint egyebek mellett Norvégiában, Törökországban, Németországban, Lengyelországban és Kanadában is ismerik, alkotásai angol, finn, német, osztrák és kanadai közgyűjteményekben egyaránt megtalálhatók.
A fény hangjai című tárlatát december 2-án délután ötkor P. Szabó Ernő művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A Széchenyi téri galériában 2012. január 22-ig láthatók majd Mengyán András munkái a keddi szünnap kivételével hétköznapokon 10-18, vasárnap (ingyenesen) 12-18 óráig.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

Comments are closed.