10 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapHírzónaEgyházzene: gregorián és dzsessz a fesztiválon

Egyházzene: gregorián és dzsessz a fesztiválon

Ötödik alkalommal ad otthont Pécs az Egyházzenei Fesztiválnak, amely eddigi történetének leggazdagabb és legszínesebb programjával jelentkezik idén. A gregorián és az orgonamuzsika mellett a dzsessz is helyet kap a kínálatban, s egy-egy koncert nemcsak lemezbemutatóra ad alkalmat, hanem pécsi zeneszerző műve révén hazai ősbemutatónak is tanúi lehetünk.

Nyolc nap alatt tizenkét helyszínen zajlanak az V. Egyházzenei Fesztivál eseményei június 24-július 1. között, a Dél-Dunántúli Filharmónia szervezésében. Egyebek mellett toronyzene, kiállítás, műfajtörténeti előadás, templomi koncert és zenekari mise is várja az érdeklődőket. A nyitó napon a 9.30-kor kezdődő zenekari misén, a Ferences templomban Udvardy György megyés püspök nyitja meg a fesztivált.

– Fesztiválunk csúcsprogramjának ígérkezik a tíz éve alakult Szent Efrém Férfikar fellépése a bazilikában Péter-Pál ünnepén, június 29-én gyönyörű templomunk búcsújának napján – avat a részletekbe Szamosi Szabolcs igazgató. – Bizánci mozaikok című, második lemezük anyaga csendül föl ezen az esten Bubnó Tamás vezényletével. Ugyancsak zenei csemegének számít június 25-én a Schola Cantorum Budapestinensis bemutatkozása a Lyceum templomban, Béres György vezényletével. A neves kórusvezetőkből álló együttes a gregorián szakavatott megszólaltatója hazánkban. Karnagyuk, e műfaj elismert kutatójaként előadást is tart majd a Szent Mór Iskolaközpontban.

– Pécsi komponistát is ünnepelhetünk.
– Van, aki Békési-Marton Csabát pedagógusként, zeneszerzőként vagy lantművészként ismeri, én a Bazilika Mozart Kórusának és Zenekarának házi zeneszerzőjeként emlegetem őt büszkén. Sok művét előadtuk már, most Passióját tűzzük műsorra, ősbemutatóként június 26-án a Ferences templomban.

– Az a hír járja, hogy rézfúvósok játszanak majd bazilikánk tetején.
– Pontosabban Péter és Pál apostol szobrainak közelében, ahonnan a fesztivál minden napján 16.30-tól félórás toronyzenével szórakoztatják a Dóm téren járókat. Naponta öt templomban (Belvárosi, Lyceum, Zsolnay Mauzóleum, zsinagóga, bazilika) 11.30 és 17.30 között orgonaszó csendül föl pécsi orgonisták, illetve debreceni, fővárosi és zágrábi zeneakadémisták jóvoltából. Közönségünk megszokhatta, hogy a Püspökvári Zenés Esték programján nem kifejezetten egyházi művek szerepelnek, s így lesz ez most is: dzsesszkoncertre várjuk az őket 28-án, amikor a Pécsi Jazz Band előadásában Harry Pottertől a Jézus Krisztus szupersztárig címmel filmzenei improvizációkat hallhatnak.

– Érdekes jubileumot is jelez ez az év.
– 1712-ből származik az első írásos említése annak, hogy a bazilikában karnagy-orgonista foglalkozott hangszeres muzsikusokkal, vagyis azt mondhatjuk, hogy Pécsett háromszáz éve vannak zenekari misék. Ezen évforduló alkalmából a nyitó vasárnapon Dobos László vezetésével a Piusz Templom Kórusa és Zenekara teljesít szolgálatot, a fesztivál záró napján, július 1-jén pedig Tardy László vezényletével a Mátyás-templom Kórusa és Zenekara működik közre. Egy-egy alkalom erejéig a pécsi Híres Pannónia régizenei együttes, illetve a bátaszéki Szent Cecília Kórus lesz a vendég a misén. Június 30-án a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozón az Egyházmegyei Kántorképző hallgatóival tartunk előadást, hogy a gitárkíséretes vonulat mellett közelebbről is megismerjék a fiatalok az egyházzene klasszikus ágát is. Részletes programmal honlapunk szolgál (www.filharmonia-dd.hu), s kisebb társaságoknak érdemes összefogniuk, hisz három vagy több bérlet vásárlása esetén fél áron, 2000 forintért juthatnak hozzá, ráadásul Mészáros Gergely szobrászművész kiállítását is megtekinthetik vele a Cella Septichorában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő