EKF: jelentős roma alkotókra emlékeznek péntektől

Szeptember 17-én pénteken nyílik az Országos Cigány Képzőművészeti Kiállítás Pécsett a Rácz Aladár Közösségi Házban. A szervezők az ország minden részéből hívtak alkotókat, de külön termet szentelnek a baranyaiaknak, és azoknak, akik sokat tettek a roma művészetért, de már nem lehetnek köztünk.

A magyarországi cigány képzőművészet a legjelentősebb és legkiterjedtebb a világ roma kultúrájában. Autodidakta, naiv cigány képzőművészek az 1960-as évek végétől kezdték el alkotótevékenységüket, köztük többen – Balázs János, Fenyvesi József, Péli Tamás, Oláh Jolán stb. – országos ismertségre tettek szert.

A tervezett kiállítás elsősorban az ő művészetükre összpontosít, de bemutatkozási lehetőséget biztosít a kortárs cigány képzőművészeknek is – tudtuk meg Kosztics Istvántól, a szervező Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnökétől.

Kosztics elmondta még, hogy a mai magyar roma képzőművészet kialakulásához voltaképpen két szál vezetett. Az egyik a Péli Tamás-féle akadémiai festészet, a másik pedig a Balázs János fémjelezte autodidakta, naiv vonal. „Nekik és követőiknek köszönhető, hogy ma közel száz cigány képzőművész alkot az országban” – magyarázta Kosztics István.

„A hetvenes években a Magyar Művelődési Intézet kezdte el támogatni a nyári roma alkotótáborokat, és a különböző iskolákból is egyre több tehetség nőtt ki, elég csak Pongrácz Évára vagy Koltai Magolnára gondolni.”

A pénteken nyíló tárlatra ötven magyarországi roma képzőművészt hívtak meg, és közel száz művet láthatnak az érdeklődők egészen 2010 végéig, az Európa Kulturális Fővárosa program jóvoltából.

Kosztics leszögezte: reményei szerint a még élőknek sok lehetőségük lesz a bemutatkozásra, ezért azokra fókuszáltak, akik már nem lehetnek köztünk. Az elhunyt cigány képzőművészek mellett külön teremben biztosítanak helyet a baranyai alkotóknak.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés