Élettel telik meg a pécsi múzeumutca!

A Janus Pannonius Múzeum május 13-án egy rendhagyó családi pikniket szervez a Káptalan utcai múzeumi udvarokban. A „Múzeumi majális” elnevezésű családi eseményen középkori pincejáratokban sétálhatnak a legkisebb pécsiek és szüleik, de számos más izgalmas program is várja őket!

A városi majálisoknak ugyan vége, de a pécsi fesztiválszezon elején azért még egyszer megünnepelhetjük a munka ünnepét, noha természetesen csak képletesen. Egy rendhagyó, hagyományteremtő családi rendezvényt szervez ugyanis a Janus Pannonius Múzeum, melynek neve „Múzeumi majális”.

Ilyen kellemes piknikhangulatra lehet számítani az eseményen is
Ilyen kellemes piknikhangulatra lehet számítani az eseményen is

A május 13-án 10 és 18 óra között megrendezett kultúrpiknik programját bemutató keddi sajtótájékoztatón Őri László alpolgármester elmondta, hogy nehéz és nagy kihívás ma múzeumlátogatásra ösztönözni az embereket. A „Múzeumi majális” félszáz, interaktív, színes és játékos programjával pedig pontosan ez a célja a szervezőknek – emelte ki.

-Nem elég ma már egy jó kiállítás, egy jól elhelyezett tárlat ahhoz, hogy az embereket megszólítsák a múzeumok. Olyan élményekben gazdag múzeumi programokra van szükség, melyekben a látogatók aktív résztvevők, melyeknek köszönhetően a fiatalokban jobban megmaradnak a múzeumlátogatások emlékei, tapasztalatai. A május 13-án megrendezett piknik épp ilyen, akár életre szóló élmény is lehet – fogalmazott az alpolgármester.

Csornay Boldizsár és Őri László: élettel telnek meg a múzeumi udvarok
Csornay Boldizsár és Őri László: élettel telnek meg a múzeumi udvarok

Őri László kiemelte, hogy az esemény különleges, egyáltalán nem mindennapi helyszíneinek köszönhetően a pécsiek szembesülhetnek ismeretlen, vagy akár újra felfedezhető kulturális értékeinkkel.

A programra megnyíló múzeumi udvarok kapcsán Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, hogy a nem kifejezetten szokásos rendezvényterekben szervezett szórakoztatva oktató ismeretterjesztő programok élettel tölthetik meg a belvárost, és reményét fűzte ahhoz, hogy a kulturális családi pikniket a jövőben is megrendezik.

A múzeumutca fel fog pörögni
A múzeumutca fel fog pörögni

Nézzük is, mire számíthat az, aki kilátogat a „Múzeumi majálisra”! A Káptalan utcai múzeumi udvarokban kézműves foglalkozások, bemutatók, előadások, játszóház, múzeumpedagógiai foglalkozások várják a kicsiket és nagyokat egész nap. A Janus Pannonius Múzeum igazgatóságának udvarában (Káptalan utca 5.) többek között lesz agyagozás, korongozás, népművészeti sarok, kenyérdagasztás, kosárfonás, régi tárgyak bemutatója, megnyit a „Nosztalgia Teaház”, és a gyerekek felpróbálhatnak különböző történelmi viseleteket is. Itt 14 órától a Hanga Banda is a húrok közé csap.

A Schaár Erzsébet „utcában” (Káptalan utca 5.) 15.30-tól a látogatók a pécsi sörkészítés történetéről hallgathatnak meg egy érdekes előadást, melynek természetesen része lesz egy sörkóstoló is. A Vasarely Múzeum udvarában 11 és 15 órakor a vizualitás és a geometria kap kiemelt szerepet egy vetített előadás keretén belül, ugyanitt pedig a MeseTérKép csapata rendez interaktív, többállomásos, kalandos és kreatív „MeseMajálist” kisebb és nagyobb gyerekeknek.

Egyiptomba repít majd a múzeumi majális
Egyiptomba repít majd a múzeumi majális

A Kőkertben (Káptalan utca 4.) csalánlevest főznek és gyógynövényeket mutatnak be különböző érdekes módokon, de itt tekinthetünk majd be a rómaiak konyhaművészetébe és ékszerkészítési technikáikba is, valamint készíthetünk igazi római légiós pajzsokat is!

A Káptalan utcai pincerendszerbe 11.30-kor indul a séta a Zsolnay Múzeumtól (regisztráció itt szükséges). Délben irány a Csontváry Múzeum, ahol a nemrég megnyitott egyiptomi kiállítást mutatják be múzeumi szakemberek (szintén regisztrálni kell). Aki megismerné a múzeumokhoz közeli Kálvária domb növényritkaságait, az egy vezetett botanikai sétán is részt vehet 13.30-tól (regisztráció szükséges, a séta pedig a Káptalan utca 5-től indul). A Reneszánsz Kőtár is bemutatkozik a sajátos majálison 14 órától (regisztrálni szükséges), majd 16 órától történelmi sétára invitálnak a szervezők a belvárosban (indulás a Zsolnay kúttól).

Az előzetes jelentkezést igénylő programokra regisztrálni a jpm@jpm.hu email címen lehet.

A kedvezményes „Múzeumi majális” belépőjeggyel az alábbi kiállítóhelyek ingyenesen látogathatók: Múzeum Galéria, Martyn Ferenc Múzeum, Sopianae állandó régészeti kiállítás, Zsolnay Múzeum, és a Vasarely Múzeum.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés