7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaÉpítik a Zsolnay-kandallót a Caflischban

Építik a Zsolnay-kandallót a Caflischban

Újraépítik a patinás Caflisch több mint százéves Zsolnay-kandallóját. A milliós, tízmilliós értékű fűtőtest elemeinek kilencven százaléka megrongálódott.

Több mint száz éve a Papnövelde utcai Vármegyeházát ékesítette a Zsolnay porcelánnal díszített kandalló, ami aztán évtizedek múlva átkerült az Éva cukrászdaként működő, később az eredeti nevét használó Caflischba. A cukrászda néhány évvel ezelőtt azonban bezárt, s mivel az új üzemeltetője más funkciót szánt a vendéglátóhelynek, ezért a rossz állapotban lévő kandallót lebontották, becsomagolták, elraktározták az utókornak. Tavaly azonban ismét üzemeltetőt váltott a Caflisch, és Kremling László vette bérbe a Pécs Holding Zrt.-től a helyiséget.

– A cukrászdához közel, a Flórián téren nőttem fel, a kandalló mindig is dísze volt a helyiségnek, így amikor hozzám került a Caflisch, akkor hiányoltam – mondta Kremling a motivációjáról. – A kandallót pedig szerettem volna ismét a régi helyén látni, az immár általam irányított kávéházban. Mindehhez nagy segítséget nyújtott a Pécs Holding is.

Kremling abban bízik, hogy a munka elkészülte után a Király utca megítélésén is javíthatnak, valamint a kávéházukba is visszacsalogathatják a vendégeket.

Kirakós lesz…

Üzemeltető fel is kutatta a kandallót, amelyet részekre bontva tároltak a Pécs Holding Zrt. egyik raktárában. A bontást megelőzően készült szakvélemény szerint a kályha elemeinek kilencven százaléka sérült, töredezett, restaurálásra szorul. Kremling ennek ellenére úgy döntött, visszaépíti azt, a munkára pedig Sasvári Imre kőművesmestert kérte fel, akinek szintén szívügye volt a Zsolnay-érték helyreállítása.

– Működőképes állapotba hozom, elképzelhető, hogy a kéményt is újra kell rakni. Rendkívül ritka darabról van szó, a teljes magassága majdnem négy méter volt – mondta a mester, aki maga sem szeretné, hogy elkallódjon ez az érték. – Egykor 350 légköbméternyi teret is be lehetett vele melegíteni, ami egy nagyobb teremnek felelt meg.

A talpazatot már elkezdték visszaépíteni. Az aprólékos munkát nehezíti, hogy az idők folyamán többször is átépítették kandallót, az elemek a nagy hőtől megrepedtek. A töredékeket most úgy illesztik össze, hogy ha egyszer lesz pénz a teljes körű restaurálásra, akkor az megoldható legyen. A kályha értékét jól mutatja, hogy egy szimpla Zsolnay cserépkályha közel egymillióba kerül. Elképzelhető, hogy az eredeti darabokat már nem is lehetne legyártatni.

A tervek szerint december 10-re fejezik be a munkát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő