Épületből adventi kalendárium

A Művészetek és Irodalom Házának Széchenyi téri épülete adventi kalendáriummá változik: december 1-től 24-ig ugyanis az egyik emeleti erkélyajtóban állván írók, költők, muzsikusok, színészek és énekesek ajándékozzák meg pár perces produkcióval a pécsieket.

Fényfestéssel varázslatossá téve, mindennap 17 órakor kinyílik az Apáca utcára néző oldalon egy ablak, s onnan versek, zeneművek, dalok hangzanak el pécsi és fővárosi művészek előadásában. December 1-jén Vallai Péter kezdi a sort, aztán mások mellett Sólyom Katalin, Bálint András, Füsti Molnár Éva, Stenczer Béla, a Janus Egyetemi Színház tagjai, Bertók László, Bornemissza Mária, Bogárdi Aliz és Huzella Péter jelentkezik karácsonyhoz kötődő műsorszámmal. December 24-én, kivételesen délután kettőkor lesz érdemes arra sétálni – hogy akkor ki lesz az ajándékozó, még titok. Miként a karácsonyfa alá kerülő ajándék is meglepetés.

Kőhalmi Andrea, az intézmény igazgatónője hangsúlyozza: azon túl, hogy e különleges programsorozatot kedves ajándéknak szánják, a benne résztvevők egyszersmind a szolidaritásukat is kifejezik az intézmény iránt, a művészet erejével tiltakozván az ellen, hogy a 23 éve működő Művészetek és Irodalom Házát ebben a formájában megszüntessék. Felmerült ugyanis annak a lehetősége, hogy az egyik kiemelt EKF-beruházásként létrejött Zsolnay Kulturális Negyedbe olvasztják be, más intézményekkel együtt.

Az Adventi Kalendárium keddi sajtótájékoztatóján Bencsik István szobrászművész, Lovasi András zenész, Patartics Zorán építész és Ágoston Zoltán irodalmár is szót emelt a több mint két évtizede működő ház megtartása mellett, s videoüzenetet küldött egyebek mellett Parti Nagy Lajos, Mácsai Pál és Sándor Iván is. Valamennyien aggodalmukat és értetlenségüket fejezték ki a hírek hallatán, mondván, Pécs egyik legbefogadóbb, legeurópaibb kulturális intézményét veszítené el a Művészetek és Irodalom Háza megszüntetésével.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

Comments are closed.