9 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsFelejtsük el Liverpoolt, itt van Pécs!

Felejtsük el Liverpoolt, itt van Pécs!

A jól ismert pécsi sztárbandák mellett a városban rengeteg olyan kezdő, fiatal, vagy csak simán ismeretlen együttes van, amelyeket jó ismerni és jó elkapni élőben, Pécs klubjaiban. A pécsi Liverpool-sorozatunk legújabb darabjában újfent ilyen zenekarokat mutatunk be.

Dollar Street Gents

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wSPlhd-tF7c” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Alapvetően fiatal banda a Dollar Street Gents, akik 2015-ben jelentették meg első kislemezüket, melynek címe „Csukott szemmel…”. Azok, akik szeretik az olyan pécsi és Pécs környéki hardcore bandákat, mint a Don Gatto, vagy a Dirty Dawn, azok szeretni fogják ezeket a srácokat is. Kőkemény hardcore riffelés, izmos és sodró tesztoszteronszagú szaggatás van itt, eszelős dobolással és hol szigorúbb, komorabb, hol pedig egész vicces magyar dalszövegekkel.

Nagyon vaskosan szól a kislemez, jelentős hangerőn hallgatva ki lehet vele zavarni a világból a szomszédot. A zenekar egyébként 2014 júniusában alakult a Pécsi-tó partján – ahogy bandcamp oldalukon írják – egy nem épp józan legénybúcsú során. Eleinte feldolgozásokat játszottak, de szerencsére elkezdtek saját dalokat írni.

!Harsh

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=zMwi0lD1SSE” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Ennek a friss pécsi együttesnek a neve angolul annyit tesz, hogy „nyers”, „érdes”, „durva”, de jelentheti azt is, ahogy valaki éppen goromba modorban beszél valakivel. Ezzel pedig le is írták zenéjüket, noha nem valamiféle acsargós agresszív zúzásra kell számítania annak, aki első, „Freak Out” című kislemezüket meghallgatja, vagy megveszi kemény 300 forintért.

A hetvenes évek ihlette tökös gitárzene ez, hangosan, élettel telve, dallamosan, kirobbanó erővel. Aki szeret léggitározni, annak ez a pár dal jól fog jönni.

Avior Tantara

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=4LFpV0ItLps” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Evezzünk egy kicsit békésebb vizekre. Az Avior Tantara egy egyszemélyes ambient „együttes”, egy pécsi születésű – most Mélykúton élő – srác, Tóth Gábor csinálja. Gyönyörű, lebegős, utaztatós és végtelenül nyugodt hangképek úsznak lassan, finoman. Természeti hangok és elektronikus búgások kellemes összjátéka ez, a műfajra jellemző minimál-dallamokkal, méretes kompozíciókkal és pszichedelikus nyugalommal.


Avior Tantara idén egy 10 perces dallal rukkolt elő, de a 2015-ös első lemezét is érdemes pörgetni, vagy odafigyelve, vagy csak a háttérben, otthon, miközben ég egy füstölő.

Projekt Akusztik

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=cykACjwt9LA” width=”720″ height=”460″]videofelvétel[/su_youtube]

Nem túl meglepő, de a Projekt Akusztik egy akusztikus projekt. Akusztikus hangszerekre írnak rockos svunggal sodró dallamos, szép dalokat, de persze lamentálósabb szerzeményeik is akadnak.


Míg a 2015-ös demójukon finomabb dalok szerepelnek, addig a tavalyi „Alkotó” című kislemezükön a hangzás kicsit földhözragadtabb lett, kevésbé kifinomult, ami csak jól áll nekik, és jobban is passzol a társadalomkritikus, elgondolkodtató dalszövegekhez.

Liverpool-sorozatunk korábbi cikkeit itt találja:

Pécs a magyar Liverpool

Bemutatjuk a magyar Liverpool legújabb zenekarait

Liverpool valóban irigykedhet Pécsre!

Liverpool elbújhat Pécs mellett

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő