6 C
Pécs
szombat, április 20, 2024
KezdőlapKultZónaFelújítják a színházat

Felújítják a színházat

Már a júniusban esedékes országos színházi találkozó után elindulnak az átépítési munkálatok a Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ). A teátrum a műszaki kar hallgatóinak segítségével készíti el a terveket és 20-25 millió forintból építi át a jegyirodát, a kamaraszínház előterét és bejárati lépcsősort övező területet.

színház tervek6

Rázga Miklós, a PNSZ igazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az intézmény az utóbbi években kinőtte jegyirodáját, abban nagyon hiányzik az átjárás a színházhoz, s a kamaraszínház bejáratának mai megoldása sem szerencsés, valamint a jegyiroda bejárata is méltatlan a teátrum színvonalához képest.

Öt pályamű is készült
Öt pályamű is készült

Az utóbbi hónapokban az önkormányzattal már jó ideje együttműködő egyetem, azon belül a műszaki kar sietett a segítségükre.

színház tervek1

– Theatroom-projekt néven tervezési együttműködést kötöttünk, az egyetemistákból álló csoportok öt pályamunkán, építész, belsőépítész, formatervező hallgatók részvételévek kerestek válaszokat kérdéseinkre. Ezeket felhasználva tervezzük meg a színház érintett helyiségeinek átalakítását – mondta Rázga Miklós.

színház tervek3

Páva Zsolt polgármester kiemelte: az utóbbi években időről időre felújítási keretet biztosítanak a teátrumnak, az idén nyáron induló munkákat is ebből a városi támogatásból fedezik. Emlékeztetett arra, hogy korábban ugyanilyen formában tudta a színház felújítani homlokzatát, erősítette meg erkélyét, alakította ki az új balett-termet. Hozzátette: a következő években is tízmilliókkal segítik a teátrum modernizációs terveit.

színház tervek5

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora azt emelte ki, hogy a fiatal építész hallgatók könnyebben elengedik fantáziájukat. Így olyan tervek születhettek, amelyek valóban friss, lendületes víziókat nyújtanak a színháznak a részletes tervek kidolgozásához.

színház tervek4

A fejlesztések után az új központi bejárat átjárást biztosít a kamaraszínházba, átjárást enged a nagyszínházba, s a központi bejárat előtti tér és lépcsőlejáró esztétikai és szigetelési problémáit is megoldják, megtöltik funkciókkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő