5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapKultZónaFényben úszó várossá válik Pécs

Fényben úszó várossá válik Pécs

A Zsolnay Fényfesztivál legfőbb programját tekintve bizonyosak lehetünk benne, hogy a rendezvény rászolgál a nevére.

AFényesBarbakán

Zádor Tamás, a Kiégett Izzók csapatából röviden vázolta, mi vár a közönségre.

– Az általunk rendezett műsor két fő részből áll. Lesz egy nemzetközi fényfestő verseny, aminek során a bazilika teljes homlokzatát, a tornyokat  is és azok kupoláját festi be fénnyel az előzetes zsűri által kiválasztott nemzetközi mezőny, köztük mexikói, belga, román, svájci művészek. Biztos, ilyen még nem volt Pécsett! A műveket természetesen előre bekértük, hiszen a minőség mellett az egyházi helyszín is indokolta kellő körültekintést. Ezen túl a Kiégő Izzók fényfestési projektje az idén 110 éves Victor Vasarely munkásságát állítja – szó szerint – reflektorfénybe, továbbá Babits Mihály Jónás könyvéből készül hangjátéka is szerepel az alkotásban, ami szintén nagyon izgalmas kísérletnek tűnik.

PROMO-SZINES

A pécsi Hizsnyik Dénes az úgy nevezett utcai fényprojektek programokért felelős, amikből szintén számtalan lesz belváros szerte:

Nagyon jól festhető felületek vannak Pécs történelmi magjában, a Barbakántól a dzsámiig, és ezt most kis is használjuk. Magam egy olyan művel állok elő, amelyben a sétatéri szökőkutat festem meg, még hozzá úgy, hogy 12 vetítővel rakom körbe, és kihasználom a víz és a pára fénytörő hatását is. Ettől kicsit olyan lesz, mint az animáció, hiszen mozog, de organikus is egyben.

Összesen 16 helyszínen 24 projekttel vetít majd sok más hazai csapat mellett a pécsi Labor csapata, a székesfehérvári Méhkas, de két nagy camera obscura segítségével már az ókori görögök által is ismert legősibb vetítési módszert is tanulmányozhatjuk majd.

PécsiNemzetiSzínnház05

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő