Élő kultúrterek a belvárosban

Pécs belvárosában nem csak kávézni vagy enni lehet, hanem a kultúrára éhesek számára is akad kínálat. Két olyan kulturális teret mutatunk be, amelyek a “Belváros újratöltve” projekt keretében kezdtek el működni és folyamatosan színvonalas és színes programkínálattal várják vendégeiket: a „Pécsi Animáció Története” kiállítás a Design Laborban és a FIKSZ.

 

„Pécsi Animáció Története” kiállítás a Design Laborban (Pécs, Király u. 26.)

A Design Labor tevékenysége összetett: egyrészt egy állandó, „Pécsi Animáció Története” című kiállításnak ad otthont, másrészt pedig folyamatosan változatos kulturális programokat kínál, bemutatkozási lehetőséget adva a fiatal művészeknek.

– Az animációnak nagy hagyománya van a városban, több mint 30 éve folyik Pécsen animációs filmkészítés. Speciális technikával be tudjuk mutatni az elkészülés folyamatát is, vagyis a látogatók betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé – mondja Kardos Andrea, a kultúrtér alapítója. – A kiállítás megnyitása után azért vágtunk bele programok szervezésébe, hogy minél több embert vonzzunk a helyszínre – teszi hozzá Rozsnyai Ilona, a kétszemélyes csapat másik tagja.

design labor facebook 2
Részlet az állandó kiállításból (Forrás: Facebook)

A Design Laborba betérve tehát az állandó kiállítás mellett folyamatosan frissülő, mindig valamilyen aktuális eseményhez kapcsolódó rendezvénnyel találkozhatnak az érdeklődők. A február például a karnevál jegyében telt, most pedig a színház világnapja révén a Pécsi Nemzeti Színházzal közös, a színházi világ kulisszáit bemutató kiállítás zajlik.

Andrea és Ilona jó előre terveznek, már most egész évre be vannak táblázva.

– Már ott tartunk, hogy a fiatalok keresnek meg minket, hogy bemutatkozhassanak a Király utcai kiállító teremben, de már csak 2014 év végére tudunk időpontot adni – mesélte Kardos Andrea.

Kulturális programok szervezésére viszonylag kevesen adják a fejüket, főleg nonprofit formában, így könnyen felmerülhet a kérdés, mi motivál valakit arra, hogy ezzel foglalkozzon.

– Egy kicsit őrültnek kell lenni hozzá. Nekem az animáció a szívügyem, fontos számomra hogy mindennek a bemutatása minél több emberhez eljusson. A kultúra és a szervezés szeretete valamiért ebben a formában csapódott le nálam – vallja Kardos Andrea.

design labor facebook
Részlet az állandó kiállításból (Forrás: Facebook)

FIKSZ – A KuPé Folyóirat összművészeti tere (Széchenyi tér 2.)

A KuPé Kulturális Egyesület 2009-ben alakult. A legfőbb célja, hogy bemutasson olyan alkotókat, akik nem közismertek, de kiemelkedőek a maguk területén. Az Egyesület alapítói Báder Judit (elnök), Balogh Márti, Fűkő Béla és Török Lívia a fő mozgatórugói a küldetésnek, de mindig vannak lelkes segítőik is.

– A “Belváros újratöltve” pályázat egy nagy álmunkat segített teljesíteni, hogy létrejöhetett a FIKSZ összművészeti tér, ahol tartalmas, színvonalas programokkal várjuk vendégeinket. Havonta nyíló kiállítások, játszóház, filmek, izgalmas témákat feszegető rendezvények, előadások, társasjáték klub és még igen sok programunk működik – mondja Báder Judit, egyesületi elnök.

Az egyesület célkitűzése, hogy az embereket újra közel hozzák egymáshoz, hogy a napi robot mellett találkozzanak valami szép, felemelő élménnyel.

– Aki betér a FIKSZ-be, azt rögtön rabul ejti a hely különös rezgése, hangulata, szívesen időznek itt az emberek, a hétköznapokban is, leülnek csak úgy olvasni, vagy beszélgetni egy tea mellett. Szeretnénk, ha minél több embert érintene meg ez az érzés, ha elfáradván a belváros forgatagában megpihennének nálunk, elcsendesedve egy aktuálisan kiállított alkotás előtt. Arra bátorítok minden civil csapatban dolgozó társamat, hogy merjenek álmodni és az álom teljesül – vallja Báder Judit.

FIKSZ
Részlet a FIKSZ egyik kiállításából (Forrás: Facebook)

“Belváros újratöltve”

– 2012 augusztusában indította el a Pécs Holding a Belváros Újratöltve első programját. Célunk az volt, hogy Pécs sétálóutcáit újból élettel töltsük meg. Olyan nonprofit szerveződéseket kerestünk, amelyek alkalmasak arra, hogy amennyiben bérleti díj nélkül, csak működési költségeiket fizetve bérbe kapnak egy belvárosi ingatlant, annak belsejét és portálját ízlésesen alakítsák ki, illetve állandóan változó programjaikkal látogatókat is vonzzanak be a belvárosba – mondja Péter-Domán Zita, a Holding pr-menedzsere. – Így a program keretein belül tudjuk a terület látogatottságát is növelni, illetve a belvárost hangulatosabbá, élménydúsabbá tenni.

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés