Filmajánló: dráma, történelem és rajzfilm

Az Uránia Filmszínház október 6-12. között a Hupikék törpikékkel, a Néma csönddel, valamint egy magyar alkotással, a 80 huszárral várja közönségét.

Hupikék törpikék, amerikai-belga animációs film
Vetítések kezdete: október 6-án délután fél öt, október 7-én és 9-12. között délután öt óra

A törpök épp a Kék Hold Ünnepére készülnek, amikor Hókuszpók rálel az apró falura, s üldözőbe veszi ősi ellenségeit. A törpök menekülés közben, egy barlangban véletlenül rátalálnak egy különös kapura, amely a saját világukból a miénkbe repíti őket. New York veszélyes városában egyedül a Winslow házaspár nyújt nekik menedéket. A kezdeti nehézségek ellenére a házaspár és a kis csapat hamarosan összebarátkozik – ám az idill megszakad, mert hamarosan Hókuszpók is megjelenik a városban.

Az alapul szolgáló képregény az ötvenes években látott napvilágot. A kék törpök alkotójuk, Peyo egy korábbi sorozatában tűntek fel mellékszereplőként – népszerűségük miatt hamarosan önálló karakterekké nőtték ki magukat. A népszerű TV-sorozat a nyolcvanas években indult útjára, az apró lények kalandjain generációk nőttek és nőnek fel ma is.

Néma csönd, német filmdráma
Vetítések kezdete: október 7-én, valamint 9-12. között este fél nyolc

Sinikka, a kamaszlány nyomtalanul eltűnik egy nyári napon, piros biciklijét megtalálják a közeli búzatáblában. Az eset sokakban felszakítja a múlt sebeit. Huszonhárom évvel azelőtt ugyanígy tűnt el egy lány a kisváros melletti erdőben, biciklijét ugyanott találták meg – a lány holtteste pedig a közeli tóban bukkant fel.

Az ügyet a nyugdíjas Krischan nyomozó veszi kézbe. Krischan a múltbeli nyomozás kapcsán hiába kutatott a tettes után, ezért most megfogadja: bármi áron kézre keríti a tettest. A növekvő gyanakvás és feszültség miatt lassan széthullik a kisvárosi béke, minden lakó részt vesz a bűnös utáni hajszában.

Az alkotás témáját tekintve ízig-vérig dráma, képi világa pedig kölcsönvette a thriller-műfaj jellemzőit – a műfaji keveredés egy rendkívül részletes, feszült és elgondolkodtató filmet eredményezett.

80 huszár, magyar filmdráma, vetítés: október 6., este hét óra

1848-at írunk, Európa a felkelések lázában ég. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékben szolgáló huszárokhoz is eljut a magyar szabadságharc híre. A huszárok egy csoportja megszökik a táborból, hogy csatlakozhasson a magyar felkelőkhöz. Hazaútjuk során számos nehézség vár rájuk: az őket üldöző osztrák katonák és a természet mellett saját belső konfliktusaik is hátráltatják őket a szökésben.

A hetvenes években készült alkotás ma is rendkívül népszerű: nemzetközi szinten is az eddigi legjobb magyar történelmi filmként tartják számon. A technikai hiányosságok helyére kreatív megoldások és nagyszerű színészi játék került – a mű rajongótábora napjainkban is növekszik.

Czimermann Zsuzsanna írása.

Hirdetés