5 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapKultZónaFilmvetítés és könyvbemutató a Bauhaus jegyében

Filmvetítés és könyvbemutató a Bauhaus jegyében

Valószínű, hogy a képzőművészet iránt fogékony közönség figyelme elsősorban a Művészettől az életig – Magyarok a Bauhausban című kiállítás felé fordul majd augusztus 15-én. A 17 órakor kezdődő megnyitó előtt azonban még két – szintén a tárlat témájával kapcsolatos – fontos esemény lesz Pécsett.

Augusztus 15-én 17 órakor nyílik meg Művészettől az életig – Magyarok a Bauhausban című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.). Az október 24-ig megtekinthető tárlaton képzőművészeti alkotások, festmények, grafikák, szobrok, valamint építészeti tervek, makettek, fotók, bútorok, színpad- és jelmeztervek, fényképes és szöveges dokumentumok, filmek együttese mutatja be speciális látószögből a 20. század talán legnagyobb nemzetközi hatású művészeti iskoláját, az 19191933 között Németországban működött Bauhaust. Az intézmény hallgatói és tanárai között különösen sok magyar, közöttük számos pécsi származású művész is megtalálható volt. A kiállítás időtartama alatt a városban számos kísérő rendezvény lesz (absztrakt színházi előadás, szervezett műemléki séták, egyes népszerű Bauhaus-ünnepek felújítása).

A kiállítás megnyitója előtt 15 órakor érdekes filmeket tekinthetünk meg az Uránia moziban. A Mozgó_modern_ – Bauhaus Movi(e)ng Modern (Xport) két, egyenként 25 perces építészeti dokumentumfilm, amelyeknek témája a pécsi építészeti modernizmus, illetve a klasszikus modern és a kortárs pécsi építészet kapcsolata. Pécsett és környékén ugyanis – más stílusú építészeti hagyományok mellett – a modernizmus sajátos, jellegzetes válfaja alakult ki, amely mindmáig élő hagyománynak számít. Az alkotók az építészeti sorozatairól ismert testvérpár, Csontos Györgyi és Csontos János. A filmek kapcsolódnak a nagyszabású pécsi Bauhaus-kiállításhoz. Az augusztus közepére tervezett ingyenes bemutatóvetítés színhelye az Uránia mozi, amely ugyancsak a modernizmus pécsi remekműve.

A másik, szintén a témához kapcsolódó esemény Forgács Éva Bauhaus című kötetének bemutatója, mely augusztus 15-én 15.30-kor kezdődik a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A Jelenkor Kiadó által gondozott kötet „egy közép-európai értelmiségi mozgalom szakszerű életrajzát, szerkezeti leírását nyújtja, visszafogott, racionális, világos, szűkszavú kommentárokkal kísérve – az értelmiségi önismeret és önkritika könyve” – ahogy Balassa Péter fogalmazott a műről 1991-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő