10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsGriffmadárral repülhetik körbe a bazilikát az ovisok

Griffmadárral repülhetik körbe a bazilikát az ovisok

Országosan is egyedülállónak számít az az idegenvezetés, amit nyár eleje óta tartanak a pécsi székesegyházban. Egy griffmadárral vezetik körbe az ovisokat a bazilika nevezetességei körül. A plüss bábért odáig vannak a gyerekek.

Bonifác egy 40 centiméteres griffmadár. Igaz, csak egy plüssfigura, de hamar az egyik legkedvesebb és legkedveltebb programok közé emelte a bábos idegenvezetést. Hiszen a gyerekek szemében ő is a székesegyház egyik lakója, akivel minden titok megismerhető.

– Gyermekeknek már régebb óta tartunk élményalapú foglalkozásokat, de ez a program kifejezetten a kisebbeket szólítja meg – mondta Bozóky Anita, a Pécsi Egyházmegye főmunkatársa.

Még zseblámpát és távcsövet is használnak Bonifáccal a gyerekek a székesegyházban

Bonifác az ovisokkal szinte minden izgalmas és rejtélyes helyet bejár. A bábot egy olyan idegenvezető mozgatja és „szólaltatja” meg, aki a gyerekek nyelvén is érthető információkkal szolgál.

– A program egyik legkedveltebb pontja, amikor a griffmadárral „felrepülhetünk” a székesegyház egyik tornyába és az ott lévő kőszobrokat – amik szintén griffmadarak – megcsodálhatják a gyerekek – meséli a Bonifácot mozgató Strum Melitta turisztikai munkatárs.

Az egyik legizgalmasabb helyszín, amikor a gyerekek „felrepülnek” a székesegyház egyik tornyába

Bonifác személye, a griffmadár sem véletlen. A székesegyház falmintázatában, az altemplomban látható egy különleges lény, akit korábban griffmadárként azonosítottak. Innen jött az ötlet, hogy ez az állat akár életre is kelhetne a gyerekek számára.

[su_note note_color=”#37e0fb”]A Szent Bonifác püspökről elnevezett kis figura nevében is őrzi azokat az erényeket, melyeket a vértanú püspök a legmagasabb fokon élt meg: a hűség, az odaadás, a bátorság és a hősiesség erényeit.[/su_note]

Ezen idegenvezetések célja nem más, minthogy a gyerekek teljesen más szemmel ismerjék meg a székesegyházat és persze kötődjenek is hozzá a szerethető bábfigura által.

– Nem egyszer hallottuk vissza a kollégáktól, ahogy a gyerekek bejönnek a székesegyházba és keresik Bonifácot, vagy például a toronyban található kőszobrokhoz kiabálnak lent a Szent István térről. Nekik ez hatalmas élményt nyújt, és biztosak vagyunk benne, hogy érdeklődésüket fenn is tudjuk tartani – tette hozzá Bozóky Anita.

Bonifácot a pécsi Bóbita Bábszínházban készítették

A Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársa hangsúlyozta azt is, hogy nem csak ez az egyetlen rendhagyó foglalkozásuk van. Számos különféle múzeumpedagógia foglalkozással várják a különböző korosztályú gyerekeket. A családoknak, baráti társaságoknak tervezett sétalapok alapján is körbejárható a székesegyház, de a fogyatékkal élők számára jelnyelvi vezetést is lehet kérni.

A bábos idegenvezetésre bárki jelentkezhet, előzetes bejelentkezés alapján az időpontok csoportokhoz szabottak is lehetnek. Elsősorban ovisoknak és kisiskolásoknak ajánlják, de nyilván nagyobbakat is várnak. További információ az egyházmegye oldalán, bejelentkezés pedig a [email protected] email címen lehetséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő