11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaGroteszkek a pantomim nyelvén

Groteszkek a pantomim nyelvén

Száz esztendeje született Örkény István. A drámaíró munkássága előtt több produkcióval is tiszteleg ebben az évadban a Pécsi Harmadik Színház, melynek történetéhez néhány emlékezetes Örkény-bemutató is hozzátartozik.

Tavasszal felújítják a Tóték című tragikomédiát, s a teátrum egyik új, saját produkciója lesz Vincze János rendezésében egy Örkény ihlette színpadi játék is „E kor nekünk szülőnk s megölőnk” címmel. Az író drámáinak, egyperceseinek, prózai műveinek részleteiből létrejövő, öntörvényű alkotás lesz – ígéri a rendező –, egyfajta kollektív nemzeti önvizsgálat, közös megrendüléseink színpadi ábrázolása.

Ám mindezek előtt a pantomimművész Dvorák Gábor Pantomimszínháza állít emléket Örkény Istvánnak Egypercesek – groteszkek címmel, az emberi sors tragikomikus kettősségét megfogalmazó humoreszkekkel. A január 16-án és 17-én este hét órakor látható előadás nem az ismert novellák dramatizált változata, de e remekművek, s az író szellemisége ihlették. Írta, rendezte és előadja: Dvorák Gábor, akinek színpadi partnere Slajchó Anikó lesz.

– Az előadásban szereplő egy-, vagy pár perces jelenetek egy-egy kis drámát sűrítenek magukba – véli a rendező. – A rövid, velős, olykor anekdotikus, máskor filozofikus novellák füzérét a főhős személye köti össze egységes egésszé. Az örkényi humorral fűszerezett frappáns, fordulatos történetek segítségével az emberi élet különböző állomásai elevenednek meg a színpadon – születéstől a halálig.

Örkény úgy vélte, ha valaki nem érti valamelyik írását, akkor nem az olvasóban, hanem a novellában van a hiba. A mi előadásunk is mindenki számára közérthető, a velünk örökölt, mindannyiunk által ,,olvasható” gesztusokra, mimikai jelekre, a testbeszédre alapul.

Fotónk illusztráció

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő