11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapKultZónaÉszakiak szállják meg a várost

Északiak szállják meg a várost

A világ legjobb tíz zenekara között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar nyitja a rendezvénysorozatot, különleges helyszínen hallgathatjuk meg a Budapesti Vonósok koncertjét, lesznek utcai performanszok, fellép Boros Misi, szemezgethetünk a skandináv filmművészet darabjaiból, sőt az északi gasztronómiába is belekóstolhatunk. Nyolc nap, tizenhét helyszín, negyvenegy program: ez lesz az idei Zeneszüret fesztivál. 

2015 két világhíres zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileumi esztendeje. Ebből az alkalomból a Filharmónia Magyarország által szervezett pécsi Zeneszüret fesztivál idén az északi kultúrára koncentrál. Október 18. és 25. között tehát olyan előadásokon, hangversenyeken vehetünk részt, amelyek a skandináv zenei kultúrából adnak ízelítőt a pécsiek számára.

A fesztivál ugyanakkor nem csupán a klasszikus muzsika szerelmeseinek szól. A szervezők a társművészeteket is segítségül hívták, így szeretnék megmutatni a komolyzene más arcait, kedvet csinálni hozzá olyanoknak is, akik egyébként nem rajonganak ezért a műfajért.

10405534_1185807968111161_8204478843651976507_n
Zeneszüret

Épp ezért a 2015-ös Zeneszüreten az olyan kiváló előadók mellett, mint a világ tíz legjobb zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar, a Budapesti Vonósok, a Virtuózok, Wolfgang Seifen, Bjarke Mogensen és Demeniv Mihály mellett utcai perfomanszokkal, skandináv filmklubbal és rendhagyó előadásokkal is készülnek a több mint egyhetes rendezvényre.

A fesztivál ideje alatt olyan helyszíneken találkozhatunk a klasszikus zenével, ahol nem is számítunk rá. Fiatal művészek minikoncertjei üde színt, kedves meglepetést visznek a mindennapokba. Idén az Árkádban, az 1. számú Postánál, a százéves pécsi villamosnál és a Zsolnay Kulturális Negyedben hallgathatjuk az ifjú reménységeket.

A kísérőprogramok között lesz még Vikár Béla és a Néprajzi Múzeum tradicionális finn hangszergyűjteményének kiállítása, A fül adja a másikat – Bősze Ádám műsora, élőzenével fűszerezett irodalmi est, valamint ÉSZAK DÉLEN – skandináv ihletésű menüsor kóstoló a Jókai Bisztróban.

Buadpesti fesztiválzenekar
Budapesti Fesztiválzenekar

Rögtön a fesztivál nyitónapján – október 18-án – a Budapesti Fesztiválzenekar előadását hallgathatja meg a nagyközönség. A koncert hatalmas élménynek ígérkezik, egyszerre száz zenész lesz majd a Kodály Központ színpadán.

Kifejezetten a családokat és a gyerekeket várják majd október 25-én a Virtuózok tehetségei. Négy fiatal művész: Boros Misi, Sándor Zoli, Rigó Ronald és Szalai Lotti ad különleges és sajátos hangulatú koncertet a Desszert-sorozatban a Palatinus szálló Bartók-termében, ahol minden gyermek desszertet kap a program végén.

Bjarke_Mogensen
Harmonikapárbaj is lesz az ANK Művelődési Házban

A programsorozat zárásaként pedig a Bazilikában ad koncertet Wolfgang Seifen berlini professzor és virtuóz improvizatőr, aki nemcsak tanára és keresett előadója az orgonának és az orgonazenének, de hangszerének nemzetközi tekintélyű kutatója és szakértője is.

A 2015-ös koncertsorozat programjainak jelentős része ingyenes, bárki által látogatható. Részletes információk a Zeneszüret fesztivál honlapján, ITT.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő