Hajmeresztő: krimi közkívánatra

2005 nyarán óriási sikerrel mutatták be a Pécsi Szabadtéri Játékokon Paul Portner: Hajmeresztő című krimijét a tettyei szabadtéri színpadon, Béres Attila rendezésében. Volt olyan néző, aki minden este végigizgulta, hisz nem lehetett tudni, milyen fordulatot vesz a cselekmény. A végkifejletbe ugyanis a közönség is beleszól.

A Hajmeresztő című bűnügyi társasjáték egy fodrászszalonban játszódik, ahol vendégek és alkalmazottak egyaránt összefüggésbe hozhatók egy gyilkossággal. Mindenki gyanús, de vajon ki ölte meg a zongoristát? Erre derül fény a kétfelvonásos krimi végén, ám az interaktív előadás attól is különleges, hogy estéről estére másról bizonyosodhat be a bűnösség. Mindenkire egyformán ráterelődik a gyanú, s az aznap esti közönség kezében a lehetőség, hogy felgöngyölítse az ügyet. A darabbéli nyomozónak feltehetik kérdéseiket, elmondhatják észrevételeiket, így alakítván a végkifejletet.

A színészek számára sem mindennapi a feladat, improvizációs készségükre igencsak szükségük van ebben a játékban. A hat évvel ezelőtti bemutató előtt a nyomozót játszó Besenczi Árpád erről így nyilatkozott:

– Attól izgalmas ez a munka, hogy nem egy figurát kell eljátszanom, hanem magamat kell adnom, s ehhez nem szükséges mintául vennem Columbót, Kojaket vagy napjaink rendőrhőseit, hanem egy logikusan gondolkodó, pengeéles elméjű emberről van szó, aki a nézők segítségével deríti fel a gyilkosságot. Zseniálisan megírt színdarab ez, tele kitűnő helyzetekkel és karakterekkel, s a váratlanság izgalmával, hisz az estéről estére változó közönségtől én is más-más kérdéseket kapok, miközben nem eshetek ki a szerepemből.

A mostani felújításban ugyanazok játszanak, mint 2005-ben, így Besenczi Árpád partnereként ezúttal is Lipics Zsolt, Füsti Molnár Éva, Herczeg Adrienn, Vidákovics Szláven és Köles Ferenc lesz látható július 28-augusztus 8. között, összesen nyolc alkalommal. Ám a helyszín változik, most a Káptalan utcai szabadtéri színpadon indul hajmeresztő hajsza a gyilkos felkutatására.

Hirdetés