11 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaHalál a katedrán, fuvolaszó a színpadon

Halál a katedrán, fuvolaszó a színpadon

A kedd délután remek szórakozási lehetőséget ígér mind a szokatlan előadások kedvelőinek, mind a komolyzene szerelmeseinek.

Délután hat órától a Nyitott Egyetem sorozatában ezúttal P. Müller Péter előadását hallgathatják az érdeklődők a PTE Vargha Damján konferenciatermében. A „Halál és meztelenség a színpadon” című előadás feltárja, hogyan változott a testiség és az elmúlás megjelenítése, felhasználási módja mind az életben, mind a színpadon.

Olyan érdekességekről esik szó, mint a testi ábrázolás fajtái, a halál mögöttes tartalma, valamint az elmúlás közzétételéken kényes kérdése.

Az elmúlt évtizedekben átalakult a testiség fogalma, emiatt sok konfliktus támad a modern ábrázolást kedvelők és a klasszikus megközelítéshez ragaszkodók között. P. Müller Péter ezzel az előadással szeretne hidat képezni a két ellentábor között.

Este hét órakor trombiták harsannak, fuvolák csendülnek fel: a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar a Kodály Központban lép a közönség elé. Mostani koncertjükön világkörüli útra invitálják a komolyzene kedvelőit, japán, német, francia, s hazai kortárs zeneszerzők művei közül válogatták össze műsorukat.

A negyvenes évek közepén alakult zenekar az utóbbi három évtizedben komoly sikereket aratott a nemzetközi versenyeken és fesztiválokon, felléptek többek között Olaszországban, Ausztriában, Spanyolországban, az EKF évében pedig Pécs kulturális nagykövete volt. A nyolcvanas években a „Hollandia üdvözli Magyarországot” című rendezvényen a zenekar feladata volt a nyitóhangverseny lebonyolítása.

Czimermann Zsuzsanna írása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő