Hihetetlen, mit műveltek a gyerekek a Zsolnayban!

Több mint hatvan hangszert kezdtek el egyszerre nyúzni a pécsi gyerekek a Zsolnay Kulturális Negyedben. De a cél pont ez volt! A Cseh Tamás Program keretében hangszert adtak a kezükbe, hogy szabadon zenélhessenek. A végeredményt mutatjuk!

Dobot ütöttek, gitárt pengettek, de még zenét is keverhettek ma a nyolcadikosok a különleges játszótéren.

Zsófi és barátnői azonnal beálltak a zongora és a keverőpult mögé

400 négyzetméteren püfölhetik a hangszereket

Volt, aki még sosem látott ennyi hangszert egy helyen, de akadt a lányok között olyan is, aki rögtön a dobokhoz ült.

Dob- és ütőhangszerek, gitárok, basszusgitárok, billentyűs hangszerek, elektronikus zene és egy stúdió is várja az érdeklődőket.
Nem ijedtek meg a többmilliós eszközöktől a gyerekek

Az ismerkedést pedig közös zenélés követte, ahol a Queen örök klasszikusát, a We will rock you-t dobolták el a pécsi Református Kollégium diákjai.

A Cseh Tamás Program része

A rögtönzött fellépés egy könnyűzenei sorozat, a Hangszert a kézbe-program része volt. Az országot járó hangszereket nyolc állomáson állítják ki, hogy a gyerekek és felnőttek megismerkedhessenek a könnyűzenével.

Ütős érvek szóltak a program beindítása mellett

– A Nemzeti Kulturális Alap sokrétű állami támogatást valósít meg a különböző művészeti ágakban, de a korábbi évekhez képest egy hiátust is pótol a Cseh Tamás Programmal. Ennek célja ugyanis az, hogy népszerűsítse a gyerekek és a felnőttek körében is a könnyűzenét, és megismertesse velük az alapokat – mondta Hoppál Péter kulturális államtitkár.

Az egész hetes programsorozatokon 50-60 százalékban zeneismereti és interaktív foglalkozásokat tartanak majd. A fennmaradó időben pedig olyan hangszereket lehet kipróbálni, melyeket eddig csak színpadon láthattak a gyerekek.

A program 2014-ben indult, több mint 2 milliárd forintot szánt erre a kormány. Ez idő alatt összesen 30 ezer gyerek és felnőtt kezébe került már hangszer.

Hihetetlen energiák szabadulnak fel

A Hangszert a kézbe hazánk legnagyobb könnyűzenei oktatási programja. Egy ilyen állomáson egyszerre 120 látogatót tudnak leültetni, ahol szakemberek segítik őket a zenei alapok elsajátításában. Úgy becsülik, hogy a pécsi állomáson összesen több mint háromezren ülhetnek a hangszerek mögé.

Hatalmas tér, rengeteg hangszer
A Hangszert a kézbe-program még három napig, azaz szombatig tart majd a Zsolnay Kulturális Negyedben, az E78-ban. 

 

 

Hirdetés