10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaSzerdán átadják a megújult lakatfalat

Szerdán átadják a megújult lakatfalat

Kevés olyan helyszín van Pécsett, ahová ennyi embert igen kellemes, felejthetetlen emlék fűzne, mint a Janus Pannonius utcában található lakatfalhoz. A szinte kultikussá vált fal állapota az elmúlt években jelentősen megromlott, a pécsi görög kisebbség és a Castrum-Pécs Kft. jóvoltából megszépült. Az átadás szeptember 29-én 17 órakor lesz a Janus Pannonius u. 6. szám előtt.

A beruházás 1,6 millió forintba került: ez a Castrum-Pécs Kft., a pécsi görög kisebbség, illetve magánszemélyek és vállalkozó adományaiból tevődik össze. A jótékony emberekre és cégekre, szervezetekre a Pécs2010 Nonprofit Kft. által támogatott és a Zsolnay-gyár által készített tábla emlékeztet majd, amelyet a lakatfal felett helyeznek el.

A lakatfal igazi pécsi legendás hely, az elmúlt évtizedekben több magyarázat is született már az eredetére. Az egyik „eredetmonda” szerint egy kollégista fiatalember „lakatolt” először a Janus Pannonius utcában. Mások szerint a lakatfal történetében a szerelem volt a meghatározó, a titkos vagy nem titkos randevúra készülő emberek jeleztek ott egymásnak.

Az utóbbi magyarázat talán mégis elfogadottabb lett, hiszen ma már mindkét falon főleg szerelmespárok lakatjait találhatjuk meg, olyanokét, akik hosszú távra szóló kapcsolatuk vagy mély érzéseik jeleként hagynak itt jelképesen egy-egy zárszerkezetet.

A megújult lakatfal átadása szeptember 29-én 17 órakor lesz a Janus Pannonius u. 6. szám előtt. Verset mond Füsti Molnár Éva, beszédet tart Nagy Csaba, Pécs  alpolgármestere és Koranisz Laokratisz, az Országos Görög Önkormányzat elnöke. A köszöntők után történik meg a szponzorlakatok elhelyezése.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő